Utbildning Nyheter Sverige

Göteborg riskerar stora skolviten

Sannaskolan i Göteborg kritiseras bland annat för bristande elevstöd. Arkivbild
Sannaskolan i Göteborg kritiseras bland annat för bristande elevstöd. Arkivbild

Skolinspektionen hotar Göteborgs stad med vite på totalt 3,9 miljoner kronor för allvarliga brister vid flera skolor.

– Det vi har pekat på är några skolor där vi uppfattar situationen som väldigt allvarlig, säger avdelningschef Peter Ekborg vid Skolinspektionen.

De senaste besluten gäller två enheter vid gymnasieskolan Burgårdens utbildningscentrum, som enligt Skolinspektionens vittnesmål länge haft en närmast kaotisk miljö med bränder, bråk och stölder. Om kommunen inte får rätsida på problemen vid Burgården riskerar den vite på 1,6 miljoner kronor.

Högstadiedelen vid Sannaskolan i Göteborg hotas med vite på 800 000 kronor, som enligt Skolinspektionen har undermåliga lokaler och bristande elevstöd.

Tidigare i december har Lövgärdesskolan och Nordhemsskolan kritiserats och fått viteshot på 1 miljon respektive 500 000 kronor. Det kan komma fler viteshot, eftersom Skolinspektionen har några beslut kvar att fatta efter sin granskning i Göteborg.

– Det är en stor stad med många skolor, men varje enskild skola som har så allvarliga brister som där vi nu lagt vitesbeslut är illa nog. Vad gäller dessa skolor måste vi få fart på huvudmannens agerande för att förbättra situationen, säger Peter Ekborg.