Nöje Musik TV Melodifestivalen 2016

"Gamle" Stenmarck siktar på final

Martin Stenmarcks mål är att gå långt i Melodifestivalen med powerballaden "Du tar mig tillbaks". "Jag har siktet inställt på final", säger han.
Martin Stenmarcks mål är att gå långt i Melodifestivalen med powerballaden "Du tar mig tillbaks". "Jag har siktet inställt på final", säger han.

Veteran efter veteran har fallit i årets Melodifestival. Men Martin Stenmarck är fast besluten om att ta sig till Friends arena i Stockholm.– Det kan behövas en gamling i finalen, säger han till TT.

Martin Stenmarck vann Melodifestivalen 2005 med "Las Vegas". 2014 ställde han upp på nytt – då räckte det bara till Andra chansen.

Nu är han tillbaka i tävlingen men någon revansch är han inte ute efter.

– Nej, den låten var den låten. Men jag är en tävlingsmänniska och sticker inte under stol med att jag självklart vill ta mig till final så att jag får möta alla "youngsters", säger Martin Stenmarck.

Under uppladdningen inför lördagskvällen har han följt med i de tre första delfinalerna och sett vad alla andra också sett – veteraner och klassiska schlagerbidrag har fått stå tillbaka när unga popartister gått direkt till final.

Inte appens fel

Martin Stenmarck tror dock inte på teorierna om att appröstande barn och ungdomar nu styr utgången i tävlingen.

– Jag tycker inte att det är fel låtar som gått vidare. De känns internationella och är bra låtar som fungerar i det här sammanhanget så man kan ju inte skylla på appen. Sedan får vi se om jag gör det sedan om det inte går bra, säger han och skrattar.

Hans bidrag "Du tar mig tillbaks" står i vilket fall ut i lördagens ganska fartfyllda startfällt. Den har redan jämförts med stora ballader som "When a man loves a woman" och "Whiter shade of pale".

– Man hittar ju verkligen referenser till klassiska låtar i den men även liten R Kelly, samtidigt så den också är en kärlekshyllning till de stora svenska låtskrivarna. Allt från Peter LeMarc till Mauro Scocco och Eva Dahlgren, vi har rört ner allt det här i en gryta och hällt ut den här låten, säger Martin Stenmarck.

"Får verkligen sjunga"

"Du tar mig tillbaks" är skriven av Martins bror David Stenmarck. Den växte fram under arbetet med den krogshowsaktiga föreställning, som "kommer till hösten eller nästa vår", som bröderna skriver på.

– Vi behövde en sådan här låt i det sammanhanget. Sedan kom vi på att det vore bra om den skulle få lite luft under vingarna så vi skickade in den till Melodifestivalen. Jag tycker alltid att det är kul att vara med och tävla och det är också ett bra ställe om man har något nytt som man vill visa upp, säger Martin Stenmarck.

Och en ny sida är precis vad han hoppas kunna visa upp.

– Det här är första gången som jag verkligen sjunger, alltså verkligen sjunger. Jag får ju sjunga så in i helvete på den här låten och det ser jag fram emot. Det har varit viktigare för mig att berätta en historia eller att artisteriet ska vara "wow" men nu lägger jag till att det ska låta svinbra också. Det har jag inte brytt mig om så mycket tidigare, säger Martin Stenmarck.

Jessica Gow / TT
Flera veteraner har haft det tufft i årets upplaga av Melodifestivalen. Men Martin Stenmarck är inte orolig. "Det får bli min uppgift att vända trenden, vi behöver en gamling i finalen", säger han.
Jessica Gow / TT
Martin Stenmarck tycker att konkurrensen är stenhård i Melodifestivalens fjärde deltävling som hålls i Gävle på lördagskvällen. "Det är stenhårt, det är den mest namnkunniga och kanske svåraste omgången. Det passar mig utmärkt", säger han.
Jessica Gow / TT
"Det är inget vi försöker gömma undan utan det här är 'all in'", säger Martin Stenmarck om "Du tar mig tillbaks". I låten hörs ekon av allt från R Kelly till Peter LeMarc.