Nyheter Sverige

Gammal renskit guld för forskare

Gamla restprodukter från ren kan vara en viktig källa till kunskap. Arkivbild.
Gamla restprodukter från ren kan vara en viktig källa till kunskap. Arkivbild.

Ett internationellt forskarlag har varit ute på ett udda uppdrag till fjälls den gångna veckan. Där har de nämligen spårat urgammal renspillning. En skittur, med andra ord.

Det övergripande syftet med forskningsprojektet, som Ajjte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk deltar i, är att fördjupa kunskapen om renskötselns villkor förr och nu. Och för att kunna visa att en renhjord befunnit sig på ett visst ställe spåras resterna av spillning genom pollen- och sporprover, rapporterar P4 Radio Norrbotten.

– I pollenanalysen och sporer från renens spillning ser vi om det varit många eller få, förklarar museichef Kjell-Åke Aronsson för TT.

Förutom insamlingen i fjälltrakterna kring Ritsem och Vaisaluokta, nära norska gränsen, har forskarlaget rest runt till gårdar i Norr- och Västerbotten i jakt på annan värdefull spillning.

– Vi har tagit referensprover från lappgetter, fjällfår och fjällkor. För att kunna hävda att det varit just renar på platsen måste vi veta hur avtrycken från andra djur ser ut. Det är enormt spännande, men folk tycker nog att vi är lite konstiga när vi vill ta prover från spillning, säger Kjell-Åke Aronsson.

Forskningsprojektet Humanor (Human-animal relations under climate change in northern Eurasia) sträcker sig geografiskt från Skandinavien i väster till Mongoliet i öster.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset