Nöje Musik

Garmarna är tillbaka med ny musik

Folkmusikgruppen Garmarna är tillbaka med "6", deras första album på 15 år. Pressbild.
Folkmusikgruppen Garmarna är tillbaka med "6", deras första album på 15 år. Pressbild.

Det har gått 15 långa år sedan Garmarnas förra skiva – men på fredag släpper folkmusikgruppen sitt nya album "6". – Vi har aldrig sagt att vi ska lägga ned, säger Garmarnas Stefan Brisland-Ferner.

Garmarna splittrades inte efter att albumet "Hildegard von Bingen" släpptes 2001. De tog en "lång paus" som ändå innebar att de samlades för att göra enstaka spelningar under åren.

Det var på just en sådan spelning för snart tre år sedan som det första fröet till det som skulle komma att bli "6" såddes.

– Vi gjorde en spelning i Tyskland inför jättemycket folk från hela världen och kände "wow, vilken grej vi har här". Det var någonting som landade då, säger Brisland-Ferner.

Omständigheterna var plötsligt de rätta. Bandmedlemmarna lyckades hitta balans i sina jobb- och familjesituationer och tecknade dessutom nytt skivkontrakt. Snart skulle det som länge varit en "outtalad sanning" – en nystart för Garmarna – bli verklighet.

Tung men tillgänglig

Ljudbilden på "6" är tung och stundtals rentav ondskefull – som om någon kört "Hårgalåten" genom en tysk maskinpark. Mycket riktigt nämner också Stefan Brisland-Ferner det tyska industribandet DAF när han pratar om sina inspirationskällor.

– Vi har alltid haft en ganska tung och mörk botten på vår musik, som vi kanske tryckt på mer nu. Samtidigt har vi gjort vårt yttersta för att det ska vara en tillgänglig platta, säger han.

Skivan gästas av Maxida Märak och Joakim Thåström. Dessutom har Annika Norlin bidragit med text till låtarna "Ingen" och "Labyrint".

Märak, som rappar på "Över gränsen", visade sig vara ett hängivet Garmarna-fan sedan barnsben.

– Det var jättehäftigt att ha med henne. Hon sjunger faktiskt genom hela låten, men hon och Emma smälter ihop så mycket att det är omöjligt att urskilja vem som är vem, säger Brisland-Ferner.

Han har samarbetat med Thåström i många år och när arbetet med låten "Öppet hav" gick i stå drog han sig inte för att be om hjälp.

– Den låten var väldigt svår att få till. Jag insåg plötsligt att det är en duett. Så när jag blev tillfrågad att åka iväg på turné med Thåström förra sommaren ställde jag en motfråga och fick ett ja.

Turné i höst

I sommar kommer Garmarna att gästa ett antal festivaler, för att sedan ge sig av på en turné i höst.

Dessutom blev det en hel del material över från arbetet med "6", låtar som Stefan Brisland-Ferner kallar "bland de bästa vi gjort", och det lär inte dröja ytterligare 15 år innan de når publikens öron.

– Det skulle ju vara helt sinnessjukt, säger han.

Severus Tenenbaum
"Vi har alltid haft en ganska tung och mörk botten på vår musik", säger Stefan Brisland-Ferner i Garmarna. Pressbild.
Severus Tenenbaum
Garmarna, från vänster: Stefan Brisland-Ferner, Gotte Ringqvist, Emma Härdelin, Rickard Westman och Jens Höglin. Pressbild.
Severus Tenenbaum
Garmarna har tagit hjälp av Maxida Märak, Annika Norlin och Joakim Thåström på sitt senaste album. Pressbild.