Teknik Nyheter Sverige

Gasolgrillen kan vara säkerhetsrisk – så hanterar du den bäst

Tips 1: Se till att ställa gasolflaskan på utsidan av grillen. 
Tips 1: Se till att ställa gasolflaskan på utsidan av grillen. 

Sitta ute och äta-säsongen är i full gång, och många tillagar maten på gasolgrill. Men den kräver rätt hantering för att inte bli en säkerhetsrisk.

Gasolgrillen har sina fördelar gentemot den traditionella kolgrillen: Det går snabbare att få önskad temperatur, värmen kan lätt regleras och det osar mindre. Å andra sidan måste man vara mycket noggrann med gasolhanteringen. Vad få känner till är att gasolflaskan inte ska stå i utrymmet under grillen under användning. Risken finns nämligen att grillen inte passar den gasolflaska du använder. Höjden på gasolflaskor med en viss volym kan nämligen variera från land till land.

– Ställer man in en flaska under en grill som är tänkt för en lägre flaskmodell kan slangen från flaskan komma för nära den heta grillen och i värsta fall smälta med följd att gasolen flödar ut, förklarar Lars Synnerholm, gasexpert vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Han konstaterar att en villa norr om Stockholm brann ned för ett par år sedan just på grund av läckande gasol från en grill.

– Flaskan ska stå på utsidan när man grillar. Där står den säkert, förutsatt att den står på stadigt underlag, säger Lars Synnerholm.