Nyheter Sverige

Gav 3,8 miljoner till påhittad kvinna

De tre männen trodde att de hjälpte en svensk kvinna som hamnat i ekonomiskt trubbel efter en skilsmässa i Österrike. Men kvinnan som kallades "Britt-Marie" ska enligt polis och åklagare aldrig ha existerat.

Alamy/IBL/Metro

Mannen åtalas för grovt bedrägeri. Kvinnan som behövde hjälp har aldrig existerat enligt åtalet. Arkivbild.

Tillsammans betalade de in närmare 3,8 miljoner kronor för att lösa kvinnans ekonomiska bekymmer. Nu åtalas en 31-årig man vid Varbergs tingsrätt för grovt bedrägeri och tre andra personer som också upplåtit sina konton för transaktionerna för grovt penninghäleri, penningtvättsbrott och penninghäleri.

Ekonomiska bekymmer

Enligt åtalet har de tre målsägandena övertygats om "Britt-Maries" ekonomiska bekymmer av 31-åringen som utgav sig för att vara den som skötte hennes affärer. Pengarna som betalades in skulle bland annat användas till att stötta döttrarna, att betala skatteskulder, juristkostnader, reparationer av mögelskadade hus, låneavbetalningar och kostnader för obetalda löner i före detta makens bolag.

Han har också skickat mejl och sms som bevis på kvinnans existens. När skilsmässan blev klar i Österrike skulle "Britt-Marie" också "vara god för omkring 10 miljoner kronor."

De tre männen förde delvis över pengar till 30-åringens konto men också till de tre andra åtalade som i sin tur förde över pengarna till den huvudåtalade.

Kräver tillbaka pengarna

En av männen har fört över 2,3 miljoner kronor. De två andra närmare en miljon respektive 545 000 kronor. Pengar de nu kräver tillbaka.

I bevisningen ingår bland annat mejl från och registerslagning på "Britt-Marie" som anses styrka att hon inte existerar samt kontoutdrag och sammanställning från ett casinoföretag som tyder på att huvuddelen av de pengar som den huvudåtalade fått in gått till spel.

31-åringen nekar till anklagelserna. De tre övriga åtalade vidgår de faktiska omständigheterna men förnekar brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset