Sport

Gefles kräftgång fortsätter

Hammarby vann ödesmatchen, men Johan Persson drog på sig ett rött kort på tilläggstid.
Hammarby vann ödesmatchen, men Johan Persson drog på sig ett rött kort på tilläggstid.

Första målet på nästan 500 minuter. Men Gefles mörka allsvenska vår avslutades med den sjunde raka förlusten.Hammarby vann bottenmötet med 2–1.

Både Hammarby och Gefle var i stort behov av poäng i den sista matchen före EM-uppehållet. Med segern drygade Hammarby på kvalplatsen ut poänggapet till Gefle under nedflyttningsstrecket till åtta poäng.

Hammarby kom till mötet utan en seger på sju matcher. Gefles facit var ännu värre. Nio matcher utan seger, och sex raka förluster. Dessutom är tongivande namn som Johan Oremo, Simon Skrabb och Kwame Bonsu på skadelistan.

Laget hade inte gjort mål på 410 minuter – fyra och en halv match. Det hann bli 499 innan Johan Bertilsson gjorde slut på måltorkan.

– Vi saknar effektivitet, kvalité i sista passningen. Det är en stor skillnad mot förra året, säger Gefles tränare Roger Sandberg.

Israelsson slog till

Hammarby har flera gånger släppt tidiga mål och fått slita i uppförsbacke. Nu fick laget en tidig ledning. För åttonde gången i år var det Erik Israelsson som slog till. I 13:e minuten gick en hörna via en Geflespelares huvud till Israelsson vid bortre stolpen, och hans nick gick via konstgräset i mål.

– Skönt att få göra ett mål så pass tidigt. Jag har en högre position nu, säger Israelsson om sin målskörd.

– Försvarsspelet måste vi rätta till, vi släpper in enkla mål. Kan vi fortsätta göra mål framåt så kan det bli en riktigt rolig höst.

Efter målet hände ingenting förrän Alex tog tag i boll och händelser i 39:e minuten. Hammarbys brasilianare fick oattackerad avancera i lugn och ro och en smart vrickning senare var han fri och rullade bollen enkelt förbi Emil Hedvall i Gefles mål.

Spännande på slutet

Hammarby gjort lite som de ville mot ett oengagerat Gefle, som trots det utsatta tabelläget saknade intensitet, tempo och offervilja. En hörna i första halvlek skapade viss förvirring i Hammarbys försvar och inhopparen Abdul Basit Adams nick i andra halvlek gick mitt i famnen på Ögmundur Kristinsson. Det var enda gången som Hammarbymålvakten behövde ingripa. Tills Bertilssons nickmål i 89:e minuten, som gick i en båge över honom.

– Det blev i alla fall lite spännande på slutet, säger Sandberg. Trots allt släpper vi inte till så mycket målchanser, det var bittert att släppa in målen på det sättet som vi gjorde. Vi hade velat få Hammarby lite stressade.

Nu väntar ett sex veckor långt uppehåll i allsvenskan. Många poäng behöver läggas till de blott fem om Gefle ska förmå klättra över nedflyttningsstrecket.

– I dagsläget gäller det att få fysisk och mental återhämtning. Sedan får vi fundera på hur vi ska bygga inför hösten, säger Sandberg.

– Vi måste utnyttja de möjligheter vi får.

Kollegan Nanne Bergstrand får en lugnare ingång på uppehållet.

– Det viktigaste är att bryta en sådan här trend, så man inte börjar fundera så mycket som spelare. 21 mål hittills är ett högt snitt, det gäller att korrigera spelet i vårt straffområde, sade Nanne Bergstrand, som försäkrade att han inte hade fått några antydningar om att få sparken efter den poängtunna våren och heller inte själv tänkte i sådana banor.

På tilläggstid lyckades Hammarbys mittfältare Johan Persson få rött kort direkt och missar därmed minst en match.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset