Nyheter Sverige

Genomskinliga säckar det nya svarta

Synen av svart sopsäck kan snart vara ett minne blott. Arkivbild.
Synen av svart sopsäck kan snart vara ett minne blott. Arkivbild.

Svarta sopsäckar kommer att förbjudas på flera återvinningsstationer i landet.I stället är det genomskinligt som ska gälla framöver.

Bakgrunden är att mycket avfall, bland annat elektronikprodukter, hamnar fel på landets stationer. Dessutom är det lätt hänt att personalen som hanterar soporna skär sig på vassa föremål som kan gömma sig i de svarta säckarna.

För två år sedan infördes ett system med genomskinliga sopsäckar i Östra Göinge. Året därpå kom personalen i Umeå på samma idé och krav infördes på transparenta säckar. Och i år hakar flera andra kommuner på trenden.

Skellefteå och Kiruna är två exempel. I båda fallen har kommunerna tagit kontakt med butiker för att informera dem om att de bör sälja även genomskinliga sopsäckar.

I Kirunas fall har de nya rutinerna fått en del kritik på Tekniska verkets Facebooksida, då kunder befarar att de genomskinliga säckarna är dyrare och svårare att få tag på.

– Kommer man med svarta eller gråa säckar kommer vi inte att stoppa någon, utan be dem att öppna säckarna, säger Maria Lundin, miljöchef, till NSD.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset