Dubbel Dubbels småsyskon Kolibri på Surbrunnsgatan ha ett eklektiskt klientel. 
Dubbel Dubbels småsyskon Kolibri på Surbrunnsgatan ha ett eklektiskt klientel. 

Dubbel Dubbel har ett nytt sichuanesiskt koncept vid lunchtid. Carl Reinholdtzon Belfrage intygar att det är rena rama dim sum-hedonismen.

Christina Blom

Kryddkokt sidfläsk med ris och bokchoi.

Christina Blom

Bang Bang: Tempeh med risnudlar, jordnötter och sichuan.

RECENSION: Dubbel Dubbel – 4 glober

I vanlig ordning händer det nya saker på Dubbel Dubbel. Och denna gång gäller förändringen införandet av en unik lunchmeny. Men inte bara lunch i den mening att en kortare version av kvällens à la carte erbjuds, utan en ny gastronomisk inriktning har gjort sig till känna. Nästan som en ny restaurang i restaurangen.

När jag besöker den asiatiska krogen upptäcker jag nämligen att Dubbel Dubbel på Surbrunnsgatan, under lunchen, totalt överger sina smårätter och dim sum och i stället fokuserar på rejäl kinesisk husmanskost. De serverar numer klassiska rätter, som inte är bekanta för den stora massan göteborgare. Mest har de inspirerats av det sichuanesiska köket som är ett av de mest populära köken utanför Kina, men som är relativt okänt i Sverige. Därifrån har den hippa och pigga restaurangen tagit rätter som Mapo Doufu, Bang Bang-kyckling och kryddkokt sidfläsk, som alla osar av sichuanpeppar, torkad chili och svart vinäger.

Jag beställer in en Baozi till förrätt och sen en rejäl portion Bang Bang-kyckling. Baozi är jästa jättedumplings som först ångas för att sedan stekas. Fyllningen är tempeh, rättika och hoisin. Alltså helt vegetariska. Rätten serveras med sriracha­chili och svart vinägerdipp och är härligt fräsch och frasig i kvalitén.

Bang Bang-kyckling är en rätt som oftast serveras kall och mer som en sallad. Dubbel Dubbels variant är varm och på det sättet mer besläktad med en annan sichuanesisk rätt: Dan Dan-nudlar, som är Sichuans svar på spaghetti bolognese. Den kokade majskycklingen är av oerhört god kvalité och hela rätten lyfts av fina grön-saker, massor av koriander och vårlök samt en het jordnötssås.
Ytterligare nyheter är födelsedags­nudlar med wonton-soppa. En härligt krämig sesam- och jordnötsanrättning som serveras med en skål wontonsoppa.

Jag rekommenderar också att beställa till lite friterade krabbwontons och edamamebönor.

Publiken är i vanlig ordning eklektisk och avslappnad. Du kan lika gärna hitta en ung slyngel med tygpåse som en pensionerad brevbärare mellan de vackert designande stolarna och borden.

Och à la carten är fortfarande en av de mest prisvärda och roligaste i stan. Ta en av de små avsmakningspaketen och låt chefskocken Emma Kolbacks geniala smak leda dig till fullständig dim sum-hedonism. Men mitt kanske allra viktigaste tips är att ni talar med Erik Sundfeldt och ber honom hälla upp ett rent, mineralrikt naturvin. Då är ni, som det heter i folkmun, ”hemma”.
 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend