Nöje

Genusvetaren: Därför "göstar" män

Gösta Ekman berättade en historia om en dam och en hatt i stället för att hylla Birgitta Andersson på Guldbaggegalan.
Gösta Ekman berättade en historia om en dam och en hatt i stället för att hylla Birgitta Andersson på Guldbaggegalan.

När Birgitta Andersson fick en hedersguldbagge för sina insatser i svensk film – höll hennes vän Gösta Ekman ett tal. Hyllningarna uteblev och i stället snodde Ekman åt sig publikens skratt genom att prata om allt annat än sin filmkollega. Därför föreslår Helsingborgs Dagblad ett nyord för 2016: ”Att gösta” – att ställa sig i vägen för en kvinna som hyllas.

Mansplaining, en man som opåkallat förklarar saker för en kvinna, var ett av Språkrådets nyord 2015. Nu är frågan om verbet att "gösta" kommer att se dagens ljus efter Guldbaggegalan i måndags. Det frågar sig Helsingborgs Dagblad samtidigt som de lanserar verbet som en reaktion på Gösta Ekmans tal till filmlegendaren Birgitta Andersson under galan.

►LÄS MER: Kampanj mot diskriminering av män får kritik: "Är urlöjligt"

Birgitta Andersson var på plats på Cirkus i Stockholm för att ta emot den prestigefulla Hedersbaggen för sin gärning inom filmen, och Ekman skulle hålla tal till hennes ära. Men talet gick i stället ut på att berätta en lång historia om en dam och en hatt – men inget om Anderssons insatser i svensk film.

Reaktionerna lät inte vänta på sig: Publiken skrattade nervöst och på sociala medier rasade tv-tittarna mot Ekman.

– Birgitta Andersson är en folkkär och underbar skådespelerska som har haft en fantastisk karriär och var väl värd att hyllas, så som en hederspristagare bör. Att då, som Gösta Ekman, sno hennes strålkastarljus genom att berätta en lång, gaggig och poänglös anekdot om sig själv var bara fruktansvärt respektlöst. Och det kändes så jävla typiskt, att en man snor ljuset när en kvinna ska hyllas, säger journalisten och genusvetaren Linus Fremin till Metro. 

►LÄS MER: 1995 till 2015 – så mycket mer jämställt har Sverige blivit

Att Ekman skulle tillhöra en äldre generation som ”inte vet bättre” räcker inte som förklaring, menar Fremin. 

–  Det bör inte avfärdas så lätt som att Gösta Ekman bara var ”en idiot”. Det här är en del av ett större patriarkalt mönster där män nedvärderar kvinnor, både i kulturen och i samhället i stort. Det är därför vi ser exempel efter exempel på det här beteendet överallt. Det är det vi borde diskutera.

Om ordet ”att gösta” blir vedertaget eller inte återstår att se – men uttryck för män som står i vägen för kvinnor är inget nytt, menar Fremin.

– Det känns mest sorgligt att vi får ytterligare ett uttryck för män som står i vägen för och nedvärderar kvinnor. Det finns redan ganska så många sådana uttryck, då det är en spegling av ett sådant utbrett patriarkalt beteende. Därför måste vi utmana alla som ”göstar” för att få till en förändring, säger han. 

Metro har sökt Gösta Ekman för en kommentar.