Sport

Gerell tog OS-chansen

Pär Gerell tog en av OS-platserna i kvalet i Halmstad.
Pär Gerell tog en av OS-platserna i kvalet i Halmstad.

Pär Gerell var den av tre svenskar som höll hela vägen och knep en OS-plats i singel i Halmstad.Den tredje segern, som innebar att han tog en av de åtta OS-platserna som stod på spel på torsdagen, kom i en sluggföreställning mot engelsmannen Paul Drinkhall.

Det var en tagen Pär Gerell som lyfte näven mot hemmapubliken i Halmstad Arena efter triumfen.

– Efter EM-bronset så är det här den tävling jag är mest glad för. Jag har siktat på det här i två års tid. Att missa OS-platsen här hemma hade grämt mig, sade han.

– Länge sen jag kände så här. En oerhörd lättnad. Jag har aldrig varit bättre på världsrankingen ändå inte klart att jag skulle komma med här. Vi alla har ju lyft oss. Så det har varit en väldig kamp.

I första omgången spelade 33-rankade Pär Gerell bort belgaren Cedric Nuytinck med 4–0. Gerell tog sig sedan till en av de åtta finalerna om OS-platser efter en hård sjusetare mot Daniel Gorak, Polen. I skiljeset rann det snabbt i väg till klara 11–3 för Gerell, som hade flyt med både nätrullare och kantboll.

Visade duellkyla

I det avgörande slaget mot Paul Drinkhall var Gerell kyligast i bollregnet. Han vann med 11–7, 11–7, 8–11, 14–12, 11–5.

– Jag försökte dra ner lite på tempot, blir det för mycket pang-pang är jag nog torsk mot honom.

Rio blir Gerells tredje OS. Att Sverige får med ett herrlag till OS var redan klart. Men av de tre svenskarna i OS-kvalet – Gerell, Kristian Karlsson och Mattias Karlsson – får bara två spela singel.

– Nu har jag ena platsen. Nu får de fajtas om den andra, sade Gerell.

– Jag tror jag ska fira lite, jag måste göra det. På tisdag är det ligamatch i Frankrike mot Drinkhalls lag. Jag vann mot honom i ligan tidigare i år.

Tufft återkval

För Kristian Karlsson och Mattias Karlsson väntar återkval med fem matcher om en av de två återstående OS-platserna i Halmstad ska erövras. På torsdagen delades merparten ut, åtta stycken.

En hostande Kristian Karlsson föll i sin första match mot slovenen Bojan Tokic. Och kompisen Mattias Karlssons förlust i andra matchen mot Wang Yang, Slovakien, gör att den högre världsrankade Kristian sannolikt har en av de två singelplatserna i OS.

– Mattias måste ta en av de två återstående OS-platserna på lördag, han är så långt efter Kristian på rankingen, säger förbundskapten Marcus Sjöberg.