Sport

Ghoddos tror på fler bra insatser

Hammarbys Melker Hallberg i närkamp med Östersunds Fouad Bachirou.
Hammarbys Melker Hallberg i närkamp med Östersunds Fouad Bachirou.

Nykomlingen Östersund imponerande borta mot Hammarby.Och Saman Ghoddos är säker på att klubben kommer att fortsätta göra bra prestationer i allsvenskan.– Får vi till vårt spel så går det fort och ser roligt och fint ut, sade han efter 1–1-matchen

Fem säsonger. Det var allt Östersund behövde för att lämna division 2 och ta klivet in i allsvenskan.

En resa som är häpnadsväckande och imponerade i sig.

Men det skapade även frågor som hur är det möjligt och vad är hemligheten?

Borta mot Hammarby, inför 31 756 åskådare (publikrekord) på Tele2 Arena, svarade Östersund på frågorna. Med mod, tro och korta, nätta passningar hittade gästerna ständigt lediga spelare och tomma ytor. Spel som i perioder ledde till att nykomlingen spelade ut Hammarby.

– Det är vår spelfilosofi och vi tränar på det varje dag. Det är ett sätt som klubben har spelat ett tag och det är skönt att få vara en del av det, sade Saman Ghoddos som hämtades från Syrianska inför säsongen.

– Folk säger att det finns risker men det är risker vi tar.

Ghoddos historisk målskytt

Den mest dominanta sekvensen resulterade även i ett historiskt mål.

Fouad Bachirou, Saman Ghoddos och Alex Dyer lekte kvadraten på högerkanten, och när spelarna bestämde sig för att attackera gick det undan. Ghoddos lade bollen på djupet, Dyer knackade tillbaka den och Ghoddos behövde bara sätta dit bredsidan för att avsluta ett alldeles lysande anfall.

Målet, som innebar 1–1 i 35:e minuten, blev även historiskt då det var klubbens första i allsvenskan.

– Jag minns inte vad som hände innan men jag hittade Alex Dyer och i stället för att avsluta själv passade han tillbaka bollen. Jag var helt fri och behövde bra lägga in bollen. Det var hans mål, sade Ghoddos.

Det borde dock ha kommit tidigare.

Redan i den sjätte minuten var Ken Sema nära att forcera in Gabriel Somis hårda inspel från vänsterkanten, Ronald Mukiibi oroade Ögmundur Kristinsson med ett vobblande och hårt skott och Ghoddos hade tre bra chanser innan han hittade rätt...

Hammarby öppnade

Ändå var det Hammarby, som bland annat saknade sjuke Kennedy Bakircioglu, som tog ledningen i 14:e minuten.

Och det var ett "samarbete" mellan de två mittbackarna, där Rickard Magyars nick träffade kryssribban och Lars Sætra petade in bollen i målvakten Jamal Blackmans bortre hörn.

– Det var inte meningen att vi skulle hamna i ett täckande försvarsspel. Det utnyttjade Östersund på ett bra sätt, men jag är nöjd med att vi ändrar matchbilden i andra, då vi fick till bättre anfallsspel och försvarsspel, sade tränaren Nanne Bergstrand

– Det var det som ger oss lite tro på framtiden.

Östersunds tränare Graham Potter:

– Överlag var det en bra fotbollsmatch och vi kan ta med oss mycket från den här, men vi har några dagar innan vi ställs mot AIK... så vi måste kämpa mycket.