Nöje Musik TV

Ghost får Grammy

Svenska Ghost tar emot priset för bästa metallåt för "Cirice".
Svenska Ghost tar emot priset för bästa metallåt för "Cirice".

Svenska Ghost vinner en amerikansk Grammy för årets metal-låt för "Cirice". – En mardröm har just blivit till en dröm, säger bandet.

Det hemlighetsfulla Linköpingsbandet Ghost tog emot det prestigefyllda priset i Los Angeles innan tv-sändningen hade dragit igång, självklart klädda i sina masker.

– Hej! Vi är Ghost, sade de när de gick upp på scenen.

– Tack så mycket för detta. Det här är självklart en stor, stor grej för oss. En mardröm har just blivit till en dröm, så tack så mycket för det. Tack alla som har varit inblandade. Nu: Gå och festa!

Vann inte

Tove Lo och Ilya Salmanzadeh var tillsammans med Max Martin nominerade för Ellie Gouldings låt "Love me like you do" i kategorin bästa låt skriven för visuella medier, men där vann i stället "Glory" från filmen "Selma".

Det blev heller inget pris för Radiokörens chefdirigent Peter Dijkstra, inblandad i en inspelning som var nominerad till en Grammy i kategorin kör, med Bernard Haitink som huvuddirigent.

Inte heller duon Galantis, nominerade för bästa inspelning i dansgenren för "Runaway (U & I)", kammade hem något pris.

Priser till Swift

Max Martin, Johan "Shellback" Schuster och Ali Payami är några av personerna bakom Taylor Swifts "1989" som vann i kategorin bästa popalbum på för-galan.

Swift, som senare uppträdde på själva galan – för dagen i ny frisyr, var under förgalan inte själv på plats, men en annan av producenterna, Jack Antonoff, tog emot priset å hennes vägnar och ringde henne från scenen.

Hon var sprudlande glad över utmärkelsen och frågade om James Taylor, som också var nominerad, var i salen.

– Kan du tala om för honom att jag älskar honom?

Swifts låt "Bad Blood" fick också pris för årets musikvideo.

Flera chanser kvar

I kategorin årets skiva är Max Martin och hans svenska producentkollegor "Shellback" och Ali Payami nominerade för "Blank space" med Taylor Swift respektive "Can't feel my face" med The Weeknd.

De kan också, tillsammans med Mattias Bylund, prisas för årets album för Swifts "1989" och The Weeknds "Beauty behind the madness". På "1989" står även Mattias Larsson och Robin Fredriksson listade och på The Weeknds album är Peter Svensson från The Cardigans noterad som en av producenterna.

Även producenten Fredrik "Tommy Black" Halldin är nominerad i kategorin för Kendrick Lamars "To pimp a butterfly".

Däremot blev det inget pris till Max Martin och "Shellback" för Taylor Swifts låt "Blank space". Ed Sheerans "Thinking Out Loud" vinner i stället kategorin Årets låt.

Flest vinstchanser hade på förhand den amerikanske rapparen Kendrick Lamar, nominerad i elva kategorier – en färre än Michael Jacksons rekordnotering från 1984.

Galan leds av rapparen LL Cool J och som vanligt uppträder en rad stjärnor, förutom Taylor Swift också Adele, Justin Bieber, The Weeknd och Lady Gaga.

Rihanna ställde in sitt medverkande i sista stund. Det var läkarens ordination, enligt flera amerikanska medier, eftersom hon är sjuk i luftrörskatarr.

Matt Sayles/AP/TT
Taylor Swift uppträder under Grammy-galan.
Jordan Strauss/AP/TT
Ghost anländer till Grammy-galan i Los Angeles.
Jordan Strauss/AP/TT
Selena Gomez anländer till Grammygalan tillsammans med Taylor Swift – i ny frisyr.