Nyheter Sverige

Giftdrabbade stämmer vattenverk

Cirka 5 000 barn och vuxna i Kallinge och Ronneby beräknas ha fått i sig den förbjudna kemikalien PFAS via dricksvattnet. Arkivbild.
Cirka 5 000 barn och vuxna i Kallinge och Ronneby beräknas ha fått i sig den förbjudna kemikalien PFAS via dricksvattnet. Arkivbild.

Efter giftvattenskandalen i Blekinge går nu PFAS-föreningen, som företräder de drabbade i Kallinge och Ronneby, till domstol. En stämningsansökan har lämnats in till Blekinge tingsrätt. Den riktas mot det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik, som driver kommunens vattenverk. Föreningen anser att bolaget är ansvarig för att ha levererat vatten som innehöll perfluorerade ämnen.

– Vi vill att någon tar ansvar. Det måste bli juridiskt klarlagt vem som har orsakat att tusentals människor har fått gift i sig, säger föreningens ordförande Herman Afzelius till TT.

Cirka 5 000 barn och vuxna beräknas ha fått i sig den förbjudna kemikalien PFAS. Utsläppskällan var en brandövningsplats vid flygflottiljen F17. När ansvarsfrågan är utredd hoppas föreningen på ekonomisk kompensation, till exempel för regelbundna hälsoundersökningar.

– Vi har fått i oss en cocktail av kemikalier och många är oroliga. Min dotter som är sju år kommer inte att bli giftfri förrän hon är 40, säger Afzelius.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset