Nyheter Världen

Giftig fisk invaderar Medelhavet

En drakfisk fångad på bild utanför Mexiko. Nu har de fruktade djuren också siktats i Medelhavet. Arkivbild.
En drakfisk fångad på bild utanför Mexiko. Nu har de fruktade djuren också siktats i Medelhavet. Arkivbild.

Giftig drakfisk, vars smärtsamma sting kan döda människor, har invaderat Medelhavet. Larmet från experter kommer sedan de fruktade djuren siktats i vatten nära Turkiet och Cypern.

– Det visar att fisken sprids, och det är oroande, säger Maria del Mar Otero på IUCN, en paraplyorganisation för nästan 1 300 miljö- och naturvårdorgan med sammanlagt 15 000 frivilligexperter i 185 länder.

Stinget från djurens fenor är sällan dödliga för människor, mer vanligt är att de orsakar sådant som extrem smärta, kräkningar och andningsproblem.

Fiskarna fruktas även för att de påverkar andra arter i miljön i havet negativt. Den cypriotiska marinbiologen Carlos Jimenez säger att det kan få stora följder såväl för ekosystem och lokala ekonomier som är beroende av fiske.

Trots sina uppseendeväckande färger och långsamma rörelser håller sig till och med hajar borta från drakfisk. Med få fiender får den nästan fri lejd att kalasa på fiskarter som normalt håller alger och sjögräs i schack.

När drakfisk etablerade sig i Karibien orsakade de stora problem i ekosystemen, och myndigheter har börjat sätta hårt mot hårt. På Kuba arrangeras årliga tävlingar för att fånga dem och restauranger har börjat servera deras vita, saftiga kött som i Japan hålls för en delikatess.

Doug Kesling/TT/AP
Stinget från drakfiskfenor kan vara dödliga, men är sällan det. Mer vanligt är symptom som extrem smärta, kräkningar och andningsproblem. Arkivbild.
David J Phillip/TT/AP
En drakfisk i karibiska vatten fångad på bild. När de fruktade djuren etablerade sig där orsakade de stora ekologiska problem. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset