Nyheter Sverige Sverige-topp

Gigantisk tullinsats mot bussbolag

Bussresor med fejkade resenärer till gränshandeln i Tyskland har fått påhälsning av Tullverkets jättelika kontrollinsats.Resultatet: 46 anhållna personer, 82 inledda förundersökningar och närmare 44 000 liter beslagtagen alkohol.

Resenärerna på de misstänkta bussarna får betalt för att påstå att en viss del av alkoholen ombord är för privat bruk – trots att de varken köpt eller äger den, enligt Tullverket.

– De är en slags täckmantel för verksamheten, säger Bertil Östgård, nationellt ansvarig för kontrolloperationen, till TT.

Vissa personer reser med bussarna flera gånger per månad och kommer alltid med samma förklaring: att alkoholen är för egen konsumtion eller fest, vilket är lagligt enligt de införselbestämmelser som gäller. Men för Tullverket är det ofta tydligt när förklaringen inte stämmer.

– När man gör fyra-fem resor med fulla ransoner alkohol under loppet av ett par veckor, och i princip saknar inkomst, så blir det svårt att hävda att man gör det för egen konsumtion eller till privata fester säger Bertil Östgård.

Lever på bidrag

Tullverket har noterat att flera passagerare tar emot sociala förmåner som sjukpenning, sjukersättning och socialbidrag.

– Många blir väl utnyttjade när de inte känner till vilka lagar som gäller, och får lite pengar för det, säger Östgård.

Förra veckans jätteinsats resulterade i att 20 bussar kontrollerades. Bertil Östgård berättar om stora mängder illegal alkohol som flyter över Sveriges gränser varje dag.

– Jag tror inte att allmänheten förstår att det handlar om så otroligt mycket alkohol. Ur konkurrenssynpunkt och ur ett folkhälsoperspektiv finns det nog all anledning att diskutera hur mycket alkohol som kommer in i landet.

Säljs till minderåriga

Tullverket anser att bussbolagens verksamhet är olaglig eftersom syftet med alkoholinförseln inte är för privat bruk utan för att sälja vidare– inte sällan till minderåriga.

– När man återkommande sitter på bussar, saknar kontanta medel, lever på stöd och hämtar ett par hundra liter sprit i veckan blir det lättare för åklagarna att driva ärendena. För oss är det uppenbart att det inte handlar om egen konsumtion, säger Östgård.

Han misstänker att den kriminella verksamheten drar in stora pengar som används för att finansiera annan kriminell verksamhet.

– Organiserad brottslighet brukar ju stödja varandra, men det är något som utredningarna får visa. En sådan här bussresa genererar i snitt 300 000 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset