Nyheter Sverige

Glädjebeskedet: Sommarvärmen håller i sig

Helgen bjuder på ett riktigt sommarväder. (Montage).
Helgen bjuder på ett riktigt sommarväder. (Montage).

Här kommer ett glatt besked till alla soldyrkare: det blir soligt och varmt även i helgen – och en bit in i nästa vecka.– På många håll når det upp till 25 grader eller till och med högre än så, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Den gångna veckan har bjudit på riktig högsommarvärme på många håll i landet. Värmen kommer att ligga kvar ända till mitten av nästa vecka, då svalare luft väntas strömma in västerifrån.

– Vi har en högtrycksrygg över Skandinavien och det ger ju i stort sett ganska stabilt väder. Det tillåter också lite varmare luft att strömma norrut. Temperaturen kommer att ligga högt under helgen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Inte bara sol

Men helgen kommer inte att bjuda på enbart klarblå himmel. Sverige ligger just nu inklämd mellan två lågtrycksområden, något som ger upphov till en del moln och nederbörd över landets östra och västra delar.

– I dag kan det längs med västkusten dyka upp en och annan eftermiddagsskur eller till och med någon åskskur, säger Marcus Sjöstedt och fortsätter:

– Fronten med skurar i väst kommer också att kunna leta sig något österut och beröra de västra delarna av Norrland under lördagen och ge lite skurar, så helt stabilt väderläge är det inte. Men överlag kommer det att vara riktigt gott om sol och höga temperaturer.

Ökad brandrisk

Att marken blir torr av sommarhettan medför en ökad brandrisk, framför allt från Gävleborgs län och söderut.

– I de här trakterna där det är förhöjd brandrisk bör man ta det försiktigt om man ska elda eller plocka fram grillen. Man kan vidta vissa åtgärder. Att till exempel ta med sig lite vatten vid sidan är inte alls tokigt, säger Marcus Sjöstedt.

– Ska man elda och är osäker bör man kontakta räddningstjänsten i kommunen för att höra vad man ska tänka på eller om det till och med är utfärdat ett eldningsförbud.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset