Nyheter Sverige

Glöm drömmen om en vit jul

Den som hoppas på att få skotta snö i jul väntar förgäves på flera håll i landet, enligt SMHI:s prognos för julvädret. Arkivbild.
Den som hoppas på att få skotta snö i jul väntar förgäves på flera håll i landet, enligt SMHI:s prognos för julvädret. Arkivbild.

Ja, se det snöar. Ja, se det snöar...Det kommer väldigt få i landet kunna sjunga på julafton, enligt SMHI:s tiodygnsprognos.Årets julväder ser ut att bli milt och snöfattigt.

Minns du vad du gjorde på julafton 2010? Sannolikheten är stor för att du skottade snö. Samtliga SMHI-stationer rapporterade nämligen minst en decimeter snö den julen.

På senare år har det varit ett par snörika jular. Årets julväder går dock mot trenden. Den som drömmer om en vit jul bör fira julen i de inre delarna av norra Norrland och de södra fjälltrakterna.

Chanserna till en vit jul minskar ju längre söderut i landet man kommer.

– I söder ser kanske inte så ljust ut för en vit jul just nu. Men jag hoppas fortfarande även fast prognosen säger tvärtemot vad jag vill, säger Lovisa Andersson

Övervägande plusgrader

Vad gäller temperaturer ser julafton ut att bli en mild historia i större delen av Sverige. Götaland och Svealand får övervägande plusgrader. I Norrland väntas bara enstaka minusgrader, enligt SMHI:s tiodygnsprognos.

Enligt nuvarande prognos får Stockholm och Malmö hela åtta plusgrader lagom till jullunchen. I Göteborg väntas det bli ytterligare någon grad varmare.

– Vi får en återgång till ett sådant väderläge som vi haft i december med ett milt väder på flera håll i landet. Det här läget ser ut att hålla kvar till julafton, säger Lovisa Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Inte hugget i sten

TT: För alla i söder som fortfarande hoppas på en vit jul, hur säker är er prognos för julvädret skulle du säga?

– Prognosen för julafton är inte huggen i sten även om man kan se i stora drag hur tendensen ser ut. Men det är klart att det fortfarande kan bli förändringar ju närmare julafton vi kommer. Men det kommer inte att bli omslag till ett kallt väderläge, säger Lovisa Andersson.