Teknik Nyheter Sverige

Glada kockar fixar Festernas fest

Kandelabrarna bärs ut och ställs på plats i Blå hallen i Stadshuset inför Festernas fest.
Kandelabrarna bärs ut och ställs på plats i Blå hallen i Stadshuset inför Festernas fest.

Dagen före Nobelbanketten jobbas det för högtryck i Stadshuset. Men allt är under kontroll, försäkrar de ansvariga i köket och Blå hallen. Med reservaggregat, linjaler och en massa choklad blir det en Festernas fest igen.

Det hackas och skärs, formas och penslas i Nobelkockarnas kök på tredje våningen i Stockholms stadshus. Det puttrar i en gigantisk gryta, och det luktar himmelskt i hela köket. Men vad som doftar får inte avslöjas förrän gästerna sätter sig till bords i morgon kväll.

– Min målsättning är att det ska vara väldigt elegant, andas både historik och framtid och ha mycket naturkänsla, säger den flerfaldigt prisbelönte kocken Sayan Isaksson som har komponerat förrätt och huvudrätt.

Glada kockar

Totalt 42 kockar och konditorer jobbar sida vid sida längs arbetsborden. Inget spring och inga svettblanka pannor – det råder i stället en påfallande lugn koncentration, med småprat och en klunk kaffe på stående fot.

Att kockarna själva mår bra är en av förutsättningarna för en lyckad Nobelmiddag, enligt Sayan Isaksson.

– Vi har tillgång till bra personalmatsal med mycket råkost, vilket är jättebra. Och så har Gunnar smugit till oss en massa choklad som vi proppar i oss.

Gunnar, med efternamn Eriksson, är kökschef och gör sin 13:e Nobelmiddag. Också han säger att glada kockar är nyckeln till en lyckad Nobelmiddag.

– Är man inte glad lagar man inte bra mat. Glädje i köket och bra råvaror, då kommer man oerhört långt.

Vad som möjligen kan ställa till det är ett längre strömavbrott eller att hissarna från köket ned till Gyllene salen strejkar. Å andra sidan finns montörer och aggregat inom räckhåll, säger platschef Madeleine Björk.

– Vi har ett eltest i eftermiddag, då vi drar på allt vi kan och lite till. Men vi har reservaggregat, det är något vi lärt oss med tiden.

Populära skedar

Madeleine Björk är den som i morgon kväll ger kungen en diskret signal om att middagen kan inledas. Men dessförinnan ska alla besticken putsas en sista gång, kandelabrar och vaser ställas på plats och varje tallrik placeras med centimeterprecision. Madeleine Björk berättar att besticken måste räknas varje år. Några, kanske ett 20-tal, har nämligen en benägenhet att försvinna ned i fickor och handväskor.

– Gästerna tar gärna med sig ett litet minne varje år. Och skedar är populära, säger Madeleine Björk.

När TT tar en titt i Blå hallen i Stadshuset är Anitta Näsänen i full färd med att mäta ut för varje kuvert vid honnörsbordet. I morgon kväll serverar hon kungligheterna.

– Det blir min 22:a Nobelmiddag. Så nervös är jag inte, konstaterar hon.

Strax efter tio i morgon kväll kan kockarna och konditorerna andas ut. Då är uppdraget utfört. Så vad gör de då?

– En öl vore på sin plats. Och en bit mat, säger Sayan Isaksson.

Anders Wiklund / TT
Dukning pågår. Anitta Näsänen och Malika Djillali-Merzoug, som kommer att servera honnörsbordet under Nobelmiddagen, mäter avståndet mellan tallrikarna med en linjal.
Anders Wiklund / TT
Ett 40-tal kockar närmar sig upploppet. Nobelmiddagens rätter börjar ta form.
Anders Wiklund / TT
God planering och logistik och kaffe och choklad till kockarna, är viktigt för ett lyckat resultat, enligt Sayan Isaksson som ansvarar för Nobelmiddagens förrätt och huvudrätt