Nöje TV

Glimrande jul-tv med Gina Dirawi

Julälskaren Gina Dirawi missar familjefirandet i år – å andra sidan får hon vara julvärd i SVT. "Jag brukar fira jul med mina föräldrar i Sundsvall, vi får se om de kommer hit eller så. Jag vet inte riktigt hur vi ska göra än", säger hon. Pressbild.
Julälskaren Gina Dirawi missar familjefirandet i år – å andra sidan får hon vara julvärd i SVT. "Jag brukar fira jul med mina föräldrar i Sundsvall, vi får se om de kommer hit eller så. Jag vet inte riktigt hur vi ska göra än", säger hon. Pressbild.

Gina Dirawi har repat manus och tränat på att tända ljus. Nu är hon redo för uppdraget som julvärd i SVT. – Jag kommer att ha en så fin klänning att folk kommer att sätta skinkan i halsen, säger programledarstjärnan till TT.

I helgen avslutade hon en hel vecka med livesänd radio och tv. Efter "Musikhjälpen" har Gina Dirawi just precis hunnit ladda om inför nästa tunga hedersuppdrag – det som julvärd i SVT.

– Jag har sovit, vaknat och ätit, sovit, kollat på serier och sedan sovit igen, säger hon.

"Magisk jul"

Den sista tiden före julafton ägnar Gina Dirawi åt manusrepetition. Det mesta jobbet gjordes dock innan hon klev in i "Musikhjälpen"-buren – då tränade hon till och med på ljuständning.

– Jag trodde att jag skulle vara sämst på att tända ljuset men sedan testade jag några gånger och då funkade det bra. I vanliga fall är jag helt värdelös men med de här tändstickorna funkade det.

Har man någon typ av supertändstickor?

– Nej, det är vanliga, basic-tändstickor. Men de är bra.

I övrigt vill Gina Dirawi inte avslöja allt för mycket av vad hon planerat men utlovar en "vacker och glimrande" sändning.

– Det ska vara som den där magiska julen när man var liten, den känslan. Och jag tycker att vi har fångat upp det väldigt fint.

Väntade reaktioner

Annars har mycket av förhandssnacket inför julafton handlat om den främlingsfientliga kritik som Gina Dirawi fick utstå när SVT avslöjade att hon blir julvärd. De ilskna reaktionerna bottnade främst i att hon är muslim.

– Det var rätt väntat, jag kände att det skulle bli lite så. De klagar på att jag går emot vad julen handlar om, men jag tycker att de går väldigt mycket emot vad julen handlar om. Det ska vara värme och god energi. Samtidigt blev jag jätteglad över alla positiva reaktioner och allt stöd.

Nu fokuserar hon på just positivitet.

– När folk väl ser hur jag har tänkt och vad jag har att säga så kommer de förhoppningsvis att tycka om det.

Gina Dirawi tar plats i SVT1 klockan 14.55 på julafton.

Claudio Bresciani/TT
I november presenterades Gina Dirawi som årets julvärd i SVT. Nu vill hon bjuda på en magisk julkänsla i rutan. Arkivbild.
Janne Danielsson/SVT
Gina Dirawi har själv bestämt hur julstudion ska se ut. "Jag var väldigt rak med hur jag ville att det skulle vara, sedan är det klart att man måste kompromissa lite men jag tror att alla tyckte om idén", säger hon. Pressbild.