Nyheter Världen

Gnisslet växer mellan EU och Turkiet

Ett läger för flyktingar och migranter som blivit fast i grekiska Idomeni. Arkivbild.
Ett läger för flyktingar och migranter som blivit fast i grekiska Idomeni. Arkivbild.

Frid och fröjd och historisk enighet i mars. Tuffa ord och inga visor i maj.EU:s flyktingavtal med Turkiet skakar rejält på grund av växande gnissel mellan Bryssel och Ankara.

Det skärpta tonläget märks tydligt i en tweet från turkiske parlamentsledamoten Burhan Kuzu sent i tisdags.

"EU-parlamentet ska diskutera rapporten om visumfrihet för turkiska medborgare. Om fel beslut tas skickar vi över flyktingarna", varnar Kuzu, från det turkiska regeringspartiet AKP, enligt Reuters.

Samtidigt har president Recep Tayyip Erdogan gång på gång sablat ned vad EU gjort för att bekämpa terror och lösa flyktingkrisen och uppfylla det flyktingavtal som slöts i Bryssel den 18 mars.

"Hafsverk"

Enligt avtalet ska Turkiet ta tillbaka flyktingar och migranter som anlänt till Grekland och i gengäld kunna skicka syriska flyktingar direkt till EU.

Kritiken var dock skarp redan från början, inte minst från människorättsorganisationer som uttryckte stor oro över hur de tillbakaskickade skulle behandlas.

Rapporter om allehanda missförhållanden i Turkiet – senast från Human Rights Watch om att turkiska gränsvakter misshandlat och skjutit skarpt mot flyende – har inte direkt ökat förtjusningen.

– Den här uppgörelsen vi har med Turkiet är ett hafsverk, konstaterar Spaniens utrikesminister José Manuel Garcia-Margallo i spansk radio på onsdagen, enligt AFP.

Ingen B-plan?

Att Spanien å andra sidan bara lyckats ta emot 18 av de 16 000 asylsökande från Grekland och Italien som landet åtog sig i höstas skyller utrikesministern på att de grekiska mottagningscentren inte fungerar.

– Grekland har inte de tjänstemän som behövs för att lösa problemen och resten av länderna sitter och väntar på att någon ska säga "nu har processen inletts och ni måste börja ta emot flyktingarna", säger Garcia-Margallo.

Enligt tyska tidningen Bild funderar EU på att de pengar som utlovats till Turkiet ska ges till Grekland i stället, om flyktinguppgörelsen med Ankara brakar ihop. Fast det förnekas än så länge.

– Vi har ingen plan B, bara en plan A, som vi fortsätter med, sade EU-kommissionens talesman Alexander Winterstein i tisdags.