Sport

God laganda ska ge svensk EM-succé

Ludwig Augustinsson.
Ludwig Augustinsson.

Bra laganda och god sammanhållning.Addera en viss mästerskapserfarenhet från Tjeckien så ska nog några av truppens debutanter klara av EM-trycket.– Känner man sig hemma i gruppen är det lättare att prestera, säger vänsterbacken Ludwig Augustinsson.

Han vet vad som krävs under ett mästerskap. Förra sommaren var Ludwig Augustinsson en viktig del i laget som överraskade, imponerade och till slut vann U21-EM i Tjeckien.

Ett resultat som inte berodde på att truppen bestod av etablerade stjärnor.

Kärnan i förbundskapten Håkan Ericsons lagbygge var i stället lagandan, det hårda arbetet och tron på att göra det omöjliga möjligt.

Det var hela tiden "laget före jaget".

"Rätt karaktär"

Och Augustinsson tycker att det finns en liknande känsla i A-landslaget inför EM-äventyret i Frankrike. Det är något som han tror kan resultera i ytterligare en svensk överraskning.

– Lagandan har byggts upp under flera år och direkt när jag var med första gången kom jag in i gänget. Alla tog hand om mig. Det är en bra grupp, lätt att komma in i då alla vill att man ska känna sig hemma, säger han.

– Det kommer att ta oss vidare från gruppen, och vidare därifrån också. Jag tror att det finns rätt karaktär för att göra det.

Många erfarna spelare

Även om Ludwig Augustinsson tycker att ett senior-EM är "gånger tio" jämfört med U21-EM, så är han redo för vad som väntar mot Irland (13 juni), Italien (17 juni) och Belgien (22 juni) samt allt annat som följer med stora mästerskap.

– Vi har många erfarna spelare som kan dela med sig av sina erfarenheter, så jag tror man kommer vara redo, säger han.

En av dessa rutinerade är Andreas Isaksson. 34-åringen var med som reserv i VM 2002 och har sedan dess varit förstemålvakt i EM 2004, VM 2006, EM 2008 och EM 2012.

Han om någon vet vad mästerskapsrutin betyder och vad som är viktigt att tänka på för Sveriges 15 debutanter.

"Otroligt tryck"

– Man tror alltid att man vet hur det ska se ut och hur allt ska vara runt omkring. Men det är ett otroligt tryck på från media, från fans, från organisationen. Det är inte riktigt som ett kval, om man säger så, säger han.

– Det gäller att vi har en avslappnad stämning i laget. Det är klart att vi ska vara seriösa och koncentrerade men vi måste kunna skratta också, ha kul på träningar och på matchdagen. Man måste vara avslappnad tills det börjar närma sig.

Mittbacken Andreas Granqvist, EM 2008 och 2012, är inställd på att vara så hjälpsam han bara kan vara.

– Det är fler som har varit med mer än vad jag har varit, så vi har full koll på det här nu och är det någon som undrar så finns vi tillgängliga. Det blir ett otroligt tryck och det är spännande. Det är mästerskapen man vill spela – det kommer att bli grymt, det kommer det, säger han.

Om Ludwig Augustinsson, som utmanar Martin Olsson om vänsterbacksplatsen, blir en truppens 15 debutanter som frågar om råd återstår att se.

Just nu verkar han dock inte allt för bekymrad för vad som väntar.

– Jag är mentalt stark, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset