Nyheter Världen

Gorillaunge född med kejsarsnitt

En liten gorillabebis – en flicka – förlöstes för elva dagar sedan genom kejsarsnitt på en brittisk djurpark.
En liten gorillabebis – en flicka – förlöstes för elva dagar sedan genom kejsarsnitt på en brittisk djurpark.

En liten gorillaunge har förlösts genom kejsarsnitt på ett zoo i sydvästra England. Operationen genomfördes av en läkare, inte en veterinär.

Det var när gorillahonan Kera visade tecken på en potentiellt livshotande havandeskapsförgiftning som veterinärerna på Bristol Zoo bad gynekologen David Cahill om hjälp.

Endast ett fåtal kejsarsnitt på gorillor har gjorts tidigare, och för David Cahil som förlöst hundratals barn genom kejsarsnitt, var denna operation en helt ny erfarenhet.

– Vid sidan om mina egna barns födelse, är detta troligen en av mina största bedrifter och något jag aldrig kommer att glömma. Jag har varit tillbaka och träffat Kera och bebisgorillan, och det är underbart att se hur bra det går för dem, säger Cahil.

Den lilla gorillaflickan vägde bara lite över ett kilo när hon såg dagens ljus. I början hade hon svårt att andas själv utan hjälp, men nu uppges ungen utvecklas väl.

Bristol Zoo/TT
En "människoläkare" fick genomföra ett kejsarsnitt på gorillahonan Kera för att förlösa den lilla gorillaflickan som nyligen såg dagens ljus på ett zoo i England.