Nyheter Sverige

Gott om härbärgeplatser – trots kyla

I Stockholm finns en tak över huvudet-garanti för kommunmedborgare. Resten, såsom EU-migranter, kan söka sig till Vinternatts boendeplatser. Arkivbild.
I Stockholm finns en tak över huvudet-garanti för kommunmedborgare. Resten, såsom EU-migranter, kan söka sig till Vinternatts boendeplatser. Arkivbild.

Runt om i landet står kyrkor och frivilliga instanser redo och försöker erbjuda varma sovplatser för den som saknar tak över huvudet i kylan. Än så länge vittnar flera aktörer om att situationen är under kontroll.

– Platserna har inte fyllts alls, säger Magnus Helmner som är koordinator för Vinternatt – ett nattöppet akutboende i Stockholm, som i vinterkylan nu också kan ta fram extra platser.

Medan staden har tak över huvudet-garanti för hemlösa med tillhörighet i Stockholm, så vänder sig Vinternatt särskilt till EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Härbärget har gott om platser.

– Uppsökare och andra har varit ute för att leta efter folk som är ute och sover på trottoarer, men inte hittat några som inte vet om det här.

Till de tolv platser som finns på Vinternatt i Örebro har det bara funnits tolv sökanden. Projektledare Josefin Stålbert känner sig lättad, och berättar att de flesta EU-migranter åkt hem till sina familjer över nyår.

– Jag var först orolig för att vi skulle behöva säga nej till någon. Förra veckan hade vi däremot överbelagt på grund av kylan. Då vi tog in alla, säger hon till TT.

I Malmö, där vinterkylan inte är lika påtaglig, finns också lediga nattplatser som särskilt tagits fram för EU-migranter, säger Birthe Wallin, chef för Skånes Stadsmission. På Nattjouren i Malmö och Kristianstad, som riktar sig till andra hemlösa, är det däremot fullbelagt.

– Men hade det varit fyra plusgrader hade det varit lika fullt.

Desto kallare är det i Luleå. Där får kommunens hemlösa tak över huvudet på vandrarhem och härbärgen.

Utöver det finns det just nu ett härbärge som specifikt håller öppet för EU-migranter.

– Inatt sov 17 personer där. Men imorse beslutade vi att hålla öppet även över dagen nu när det är så kallt, säger sektionschef Carin Johansson vid socialförvaltningen i Luleå kommun.