Nyheter Sverige

Gott om snö i påskbackarna

Påsken i fjällen kan vara en höjdare. Snöbrist blir det i alla fall inte. Arkivbild.
Påsken i fjällen kan vara en höjdare. Snöbrist blir det i alla fall inte. Arkivbild.

En femtedel av säsongens skidåkardagar står på spel i påsk. Då vill det till att snötillgången är god i backarna. Från söder till norr kommer lugnande besked.

Påsken betyder en högsäsongstopp för landets skidanläggningar. Upp till 200 000 besökare väntas dagligen, enligt Svenska skidanläggningars organisation (Slao) som räknar med 1,5 miljoner skidåkardagar under påskperioden, vilket motsvarar 20 procent av säsongens skidåkardagar.

Anläggningen Vallåsen på Hallandsåsen har påsköppet för första gången. Snötillgången är så god att alla nio nedfarter är åkbara.

I huvudstadsområdet är minst fem anläggningar i gång. Det är barmark runt Flottsbrobacken i Huddinge men pisterna ståtar med 70 centimeters snödjup.

I fjällvärlden är snöläget överlag mycket bra. Flera anläggningar tror på öppet under hela april, vissa även i maj.

Riksgränsen, Sveriges nordligaste skidort, siktar på att ha öppet till minst den 22 maj – och sedan väntar förstås den traditionella midsommaråkningen.

– Vi brukar alltid öppna igen över midsommarhelgen och så blir det i år också, säger Elin Jönsson, skidområdesansvarig i Riksgränsen, till TT.

Efter färska flingor ligger snödjupet på 175 centimeter i Riksgränsen och puder utlovas, enligt Elin Jönsson.