Sport

Gottfridsson äntligen redo för debut

Jim Gottfridsson njuter av att vara i OS-byn.
Jim Gottfridsson njuter av att vara i OS-byn.

Han räknas som den kanske bäste spelfördelaren i Sverige på senare år. Ändå har Jim Gottfridsson aldrig spelat ett mästerskap – skador har alltid kommit i vägen.– Det är som ett konstant lyckorus, säger han, på plats i Rio de Janeiro för OS.

Man kan undra hur mycket otur en handbollsspelare kan ha. Ystad-pågen Jim Gottfridsson debuterade i landslaget sent på hösten 2012, men har sedan dess missat två EM-slutspel och ett VM.

Mest har det varit ena foten som krånglat, men nu är 23-åringen äntligen frisk.

– Nu kanske OS är något extremt också, men det känns häftigt att få vara med på hela resan. Innan har jag bara varit med och kvalat oss dit.

– Jag vet inte hur det känns att vara debutant… Men jag känner mig nog inte som en debutant, som ska komma in och spela fem minuter.

Enda mittnian

Han är ensam mittnia i den svenska OS-truppen och kan därmed räkna med mycket speltid. Utöver de övriga niometersspelarna finns även vänstersexorna Fredrik Petersen och Jerry Tollbring som avlastningsalternativ, även om Gottfridsson själv gärna spelar så mycket som möjligt.

– Jag ska väl inte säga att jag är rutinerad i laget, men jag känner att jag har fullt förtroende i laget och att jag ändå kommer att få ta en stor roll, känns det som. Och jag älskar att ha en stor roll och känna press.

Han lämnade Ystad, där han i handbollssfären går under smeknamnet "Gud", redan som 20-åring när Ljubomir Vranjes värvade honom till Flensburg. Där har han hållit till sedan dess och var 2014 med och vann Champions League.

I OS-premiären ställs han mot många bekanta ansikten när Tyskland står för motståndet. Tyskarna vann EM i Polen i januari, men slog Sverige med bara ett mål i en match där Sverige länge hade en stor ledning.

Saknar Källman

Dessutom har Tyskland ett tungt avbräck i och med att ordinarie lagkaptenen Steffen Weinhold inte är med i truppen, då han varit skadad och bara finns med i Rio som reserv.

– Han är en av de bättre spelarna. Men det försämrar inte laget avsevärt heller. Det är klart att det blir en tuff match, säger Gottfridsson, som i OS även kan få sikta in sig på att spela en hel del försvarsspel nu när Jonas Källman tvingats tacka nej på grund av sin sargade kropp.

– Man brukar alltid säga att man inte ska tänka på de spelare som inte är här, men Källman är ändå en av världens bästa försvarsspelare. Det är klart att det blir en saknad.

– Men vi har haft nästan sju veckor ihop utan honom, så vi har tränat på det vi kan för att göra det så bra som möjligt med de resurser vi har. Och jag tycker det ser bra ut. Vi står bra och det ser bra ut på träningarna. Vi ska nog kunna lösa det bra ändå.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset