Teknik Nyheter Sverige Sverige-topp

Gps i nallen kan spåra hotade kvinnor

Att gömma sändare i barnens leksaker kan vara ett sätt för män att spåra gömda kvinnor. Kvinnojourerna utbildas i digital säkerhet. Arkivbild.
Att gömma sändare i barnens leksaker kan vara ett sätt för män att spåra gömda kvinnor. Kvinnojourerna utbildas i digital säkerhet. Arkivbild.

Spionappar, gps-sändare och sociala medier har gjort det lättare att övervaka andra. För utsatta kvinnor har kontroll och hot via modern teknik blivit en realitet. Till och med barnens leksaker kan dölja spårutrustning.

Problemet med män som förföljer och trakasserar kvinnor med IT-teknik är allt vanligare, säger Malin Olsson på Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) till P4 Malmöhus. Flera domar nyligen illustrerar detta. En man dömdes för att ha avlyssnat ex-sambons telefonsamtal, en annan för att ha spionerat på hustrun via familjen surfplatta.

Spionappar

Malin Olsson arbetar med att utbilda kvinnojourernas personal i digital säkerhet.

– Det vanligaste är ju att mobilen används, för att till exempel avlyssna samtal och tjuvläsa sms. Också mer avancerad teknik med spionappar som laddas ner och gps-spårning förekommer, säger hon till TT.

Kvinnor trakasseras också genom kapade konton på Facebook, och förnedrande inlägg och falska meddelande i hennes namn.

Även barnens kläder och leksaker kan utnyttjas för att spåra mödrarna.

– Det är viktigt att när barnet kommer tillbaka till kvinnan på jouren att man tittar igenom ifall det finns någonting. Det har förekommit att en liten gps-sändare har smusslats in, förklarar Malin Olsson.

Yngre mer medvetna

Kvinnojourerna ute i landet har olika policy när det gäller digital säkerhet. På vissa boenden råder förbud mot smarta telefoner, andra uppmanar kvinnorna att byta nummer och stänga av gps-funktionen.

Medvetenheten om hur tekniska hjälpmedel kan användas för att spåra och trakassera har ökat, och yngre är betydligt mer medvetna än äldre om riskerna.

Det är oklart hur omfattande problemet är. När Roks gjorde en enkät 2013 uppgav 76 procent av kvinnojourerna att de hade erfarenhet av mäns våld mot stödsökandekvinnor via nya medier.

– Det är säkert inte färre i dag, säger Malin Olsson.