Teknik Nyheter Världen

Gps visar fel när Australien rör sig

Australien flyttar sju centimeter norrut varje år. Därför måste landets koordinater korrigeras. Arkivbild.
Australien flyttar sju centimeter norrut varje år. Därför måste landets koordinater korrigeras. Arkivbild.

Australien flyttar sju centimeter norrut varje år. Därför måste landet justera sina koordinater för att sätta dem i linje med världens satellitnavigeringssystem. Annars blir det problem med ny teknik som bygger på gps.

Landet rör sig norrut med ungefär sju centimeter per år på grund av normala tektoniska rörelser, alltså att jordens kontinenter rör sig i förhållande till varandra. Det betyder att landet rör sig 100 mil på 15 miljoner år, uppger ABC Australia. Samtidigt roterar landet medsols med 0,6 grader per en miljon år.

Australiens koordinater är mer än en och en halv meter fel, vilket kan ställa till med rejäla problem för ny teknik som bygger på gps.

– Vi måste justera våra latitud- och longitudlinjer . . . så att satellitnavigeringssystemen som vi använder i våra smarta telefoner i dag stämmer med den digitala kartinformationen, säger Dan Jaksa vid Geoscience Australia, till AFP.

Han uppger att smarta telefoner är rättvisande till fem–tio meter men att det kommer att vara avgörande de närmaste åren att minska de siffrorna, framför allt med ett ökat användande av fjärrstyrda fordon inom jordbruk och gruvsektor.

– Och inte alltför långt in i framtiden kommer vi att ha förarlösa bilar eller åtminstone självstyrande fordon där 1,5 meter – då är du mitt i vägen eller i en annan fil, säger han till AFP.

Landets lokala koordinatsystem uppdaterades senast 1994, och uppskattas vara 1,8 meter fel år 2020 om det inte korrigeras.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset