Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Gränskontroller troligen kvar i vår

Migrationsminister Morgan Johansson träffade nordiska kollegor på ett hotell på Arlanda. Danmarks Inger Støjberg och Norges Sylvi Listhaug deltog.
Migrationsminister Morgan Johansson träffade nordiska kollegor på ett hotell på Arlanda. Danmarks Inger Støjberg och Norges Sylvi Listhaug deltog.

De inre gränskontrollerna i Sverige förlängs med 30 dagar och blir troligen kvar under våren.Det meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) vid ett extrainsatt nordiskt ministermöte.

– Det är nästan tio gånger fler som kommit från Turkiet till Grekland i januari i år jämfört med januari förra året. Och vi är i en situation där våra asylboenden är fulla, sade Johansson efter mötet.

Antalet flyktingar som kommer till Sverige är nu avsevärt mycket lägre än i höstas. Men omkring en miljon flyktingar beräknas komma från Turkiet till Europa i år. Utan gränskontroller skulle situationen i Sverige kunna bli ohanterlig, enligt Johansson.

– Om vi står kvar som det mest flyktinggenerösa landet i hela EU: vad händer då? frågar han sig.

Under mötet, på ett hotell vid Arlanda flygplats norr om Stockholm, diskuterade ministrarna också gemensamma åtgärder för att få främst afghanska flyktingar utan asylskäl att återvända hem. I den delen har dock inga resultat nåtts.

– Alla nordiska länder har samma intresse av att de som inte får uppehållstillstånd måste åka tillbaka, säger Johansson.

I övrigt togs inga beslut om att gemensamt hantera flyktingsituationen i Norden. Däremot lyftes frågan om att underlätta för pendlare över Öresund.