Nyheter Sverige Sverige-topp

Gräsbränder i norr och söder

Räddningstjänsten bekämpar en gräsbrand i Padderyd i Blekinge. En boende hade under förmiddagen eldat trädgårdsavfall och tyckte sig ha branden under full kontroll, men branden spred sig.
Räddningstjänsten bekämpar en gräsbrand i Padderyd i Blekinge. En boende hade under förmiddagen eldat trädgårdsavfall och tyckte sig ha branden under full kontroll, men branden spred sig.

Flera gräsbränder och mindre skogsbränder har under Kristi himmelsfärdsdagen rasat i både norr och söder.SJ tvingades ställa in ett tåg när lågorna tog fart i Gävleborg. I Blekinge stod 20 000 kvadratmeter kalhygge i ljusan låga.

För närvarande är det torrt och stor risk för gräsbränder i stora delar av Sverige, främst i norr. Hela Norrlandskusten, Upplandskusten och delar av Stockholms län ända ner till Nynäshamn, berörs. SMHI:s brandriskkarta lyser också röd – den skarpaste varningsfärgen – över stora delar av Värmland, Jämtland och i stort sett hela Dalarna.

Trädgårdseldning brandorsak

Sedan i går är det eldningsförbud i Blekinge på grund av den höga brandrisken. I Törneryd norr om Åryd i Karlshamns kommun utbröt en omfattande brand på ett kalhygge med omkringliggande skog på torsdagseftermiddagen. Först vid 19.30-tiden bedömde räddningstjänsten att man hade branden under kontroll, skriver Blekinge Läns Tidning.

I Karlskrona kommun orsakade en eldning av trädgårdsavfall en 3 000 kvadratmeter stor gräsbrand som även tog med sig ett uthus, skriver Sydöstran.

Räddningstjänster i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har också ryckt ut på flera gräsbränder, och det är likadant på andra håll i norr.

"Låt bli att elda"

I Hudiksvall är det körigt på grund av gräsbränderna, berättar inre befälet Niklas Bruhn vid Norrhälsinge räddningstjänst. Men hans råd till alla som har planer på att elda är tydligt:

– Låt bli, det är absolut inte nödvändigt att elda gammalt gräs, säger han.

De som ändå väljer att elda bör höra av sig till räddningstjänsten.

– Det råder ju inget eldningsförbud, men vi vill känna till planerna för att kunna ge tips och råd. Och under nuvarande väderförhållanden är tipset helt enkelt att låta bli, säger Niklas Bruhn.