Sport Sport-topp

Grönborg assisterar inte Mårts i VM

Rikard Grönborg. Arkivbild
Rikard Grönborg. Arkivbild

Med drygt två månader kvar till VM gör Tre Kronor en rockad i ledarstaben.Blivande förbundskapten Rikard Grönborg slutar som assisterande.Grönborg ska i stället fokusera på World Cup – och ersätts av Johan Tornberg.

Beslutet har tagits av Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt och Tre Kronors administrative chef Putte Köhler.

– Vi har diskuterat det här ett tag. Vi har sett att World Cup tar så mycket tid för Rikard. Han behöver vara i Nordamerika och scouta och träffa spelare och hinner inte vara med på VM-förberedelserna. Plus att han också åker dit under VM för att se Stanley Cup-slutspelet, säger Köhler till TT.

När TT når Grönborg i Detroit via telefon säger han att han stöder beslutet.

TT: Har du själv varit delaktig i beslutet?

– Svar nej. Jag vill vara med på så många mästerskap som möjligt, men samtidigt har jag full förståelse och backar upp det här beslutet till 100 procent. Det är en arbetsfördelningsfråga, säger han.

Ny assisterande bakom förbundskapten Pär Mårts blir den förre landslagsbacken Johan Tornberg, som nu ingår i Örebros ledarstab. Tornbergs kontrakt gäller över VM.

– Det var "Pelles" förslag. Han, (Peter) Popovic och Johan känner varandra väl sedan tidigare, säger Köhler.

"Ingen stor fråga"

Aftonbladets nyhet slog ned som en bomb i hockey-Sverige. Men Köhler ser ingen dramatik i att göra en så drastisk förändring i ledarstaben med drygt två månader kvar till säsongens viktigaste turnering.

– För oss är det här ingen stor fråga. De stora VM-förberedelserna börjar inte förrän i april. Rikard kunde ju inte heller vara med i matcherna mot Finland, säger Köhler om landskamperna tidigare i februari.

Mårts slutar efter VM i Ryssland och ersätts då av Grönborg. Redan när utnämningen gjordes i somras väcktes frågor kring hur deras samarbete skulle påverkas av den kommande förändringen.

Men det ligger ingen konflikt bakom, enligt Köhler.

Presskonferens i New York

– Vi har sett till det bästa för båda turneringarna. Det blir bäst om Rikard koncentrerar sig på World Cup och Pelle på VM. Sedan kommer Rikard att vara i Moskva under delar av VM. Men han kommer inte att ingå i staben, säger Köhler.

– Det kommer säkert vara spelare som fortfarande aspirerar på att få vara med i World Cup och då är det viktigt att jag är där också. NHL och Stanley Cup håller på samtidigt, så arbetsuppgiften kommer bli att jag fokuserar på det, säger Grönborg.

Grönborg befinner sig nu i USA för att titta på World Cup-aktuella NHL-spelare. Vid en presskonferens i New York nästa onsdag ska han ta ut de 16 första spelarna till höstens storturnering.

På onsdagen reste även Pär Mårts till Nordamerika.