Sport

Grannsämjan på spel i EM

Mattias Andersson ska stoppa klubbkompisarna i Flensburg när Sverige möter Danmark i handbolls-EM.
Mattias Andersson ska stoppa klubbkompisarna i Flensburg när Sverige möter Danmark i handbolls-EM.

I handbolls-EM blir vänskap till rivalitet.När Sverige möter Danmark testas många relationer.– Det är klart att det är en speciell situation, säger Mattias Andersson.

Det är nästan enklare att räkna upp de spelarna i de svenska och danska trupperna som inte känner varandra eller har spelat antingen med eller emot de kommande motståndarna i handbolls-EM. Precis som den svenska truppen är den danska fylld av spelare som till vardags spelar i Tyskland, med allt vad det innebär.

– Vi bor ju praktiskt taget tillsammans med Tobias Karlsson, jag tror att det är 200 meter mellan våra hus. Det är en riktig god vän, säger danske Flensburg-spelaren Anders Eggert.

– När det är bra väder brukar vi grilla. När vi ser tv-serier så har vi till exempel sett "Bron" som var till hälften svensk och hälften dansk. Det passade bra.

OS-medaljen framme

Det senaste halvåret har varit fullt av svensk-danska idrottsuppgörelser som lagkamraterna har bevittnat tillsammans, som åttondelsfinalen i damernas handbolls-VM och herrarnas fotbollsplayoff till EM.

– Vi såg returmötet på hotellet på en bortamatch. Jag hade tagit med danska flaggor och verkligen förberett. Och så gick det ju åt helvete, säger Eggert om den senare.

Senaste gången de svenska handbollsherrarna lyckades besegra Danmark var i kvartsfinalen i OS 2012, då Sverige till slut tog silver. Något som inget av lagen glömt.

– Karlsson har sin OS-medalj liggandes framme. Så varje gång vi kommer på besök ser vi den, säger Eggert, vars Danmark aldrig tagit en OS-medalj.

Eggert är 100-procentig i straffskyttet så här långt i EM. Mot Sverige ställs han mot Mattias Andersson, som självklart är målvakt i klubblaget Flensburg.

– Vi tränar 75–100 skott fyra gånger i veckan, och står ofta efter träningen både han och jag och Lasse (Svan, högersexa i Danmark) står och skjuter när de andra gått och duschat. Både kantskott och straffar, så det är klart att det är en speciell situation, säger Andersson.

– Det är lite skillnad just för att det är en kantspelare. Möter du en niometare så har du ju försvaret framför dig. Nu är det verkligen en mot en. Man kommer till det klassiska att jag vet att du vet, och du vet att jag vet. Och sen så står man där, så får man se.

Vill se fullträff

I det danska målet står Niklas Landin, precis som Andersson omnämnd som en av världens bästa målvakter.

Och även Landin får en prestigematch i matchen: Mot Kiel-kompisen Niclas Ekberg.

– Han är riktigt härlig som människa. Vi umgås en hel del privat. Det är en go' människa och fantastisk målvakt, säger Ekberg.

– Vi brukar ha lite varannan dag. Varannan dag går det bra för honom, varannan för mig. Så jag får väl hålla tummarna för att det är min dag.

Danmark är obesegrat så här långt i EM, på god väg mot semifinal och solklar favorit i mötet med Sverige.

Men Niclas Ekberg tror ändå att Sverige har en chans.

– Vi hade fantastiska första halvlekar både mot Slovenien och Tyskland. Kan vi träffa en sån till och hålla oss borta från svackorna som vi har gjort nu de senaste matcherna så har vi chansen, absolut.