Sport

Granqvist: "I min bästa form"

Andreas Granqvist. Arkivbild.
Andreas Granqvist. Arkivbild.

Vem som spelar bredvid honom må vara öppet.Men att Andreas Granqvist utgör hälften av Sveriges EM-mittlås torde vara givet.– Jag känner att jag har utvecklats enormt de senaste åren och jag känner nu att jag är i min bästa form, säger han.

Mikael Antonsson, Pontus Jansson, Erik Johansson och senast – i träningsmatcherna mot Turkiet och Tjeckien – Victor Nilsson Lindelöf. Alla har de spelat ihop med Andreas Granqvist i det svenska mittförsvaret sedan EM-kvalet inleddes hösten 2014.

Antonsson är skadad och borta från mästerskapet i Frankrike och Jansson anses av de flesta vara fjärdevalet. Därmed ser Johansson och 21-åriga stjärnskottet Nilsson Lindelöf – som slagit igenom storartat i Benfica – ut att göra upp om platsen bredvid till synes givna Granqvist.

– Jag har spelat med Victor de två senaste matcherna och Erik lite fler matcher innan. Det är två otroligt skickliga backar, och Pontus har gjort det bra i Italien. Vi får se vad Erik (Hamrén, förbundskaptenen) väljer att ställa upp med. Vi har bra konkurrens, säger Granqvist, som gjort 50 A-landskamper.

Han tog chansen

TT: Vad säger du om Nilsson Lindelöf, han har kommit fram väldigt snabbt?

– Ja, men så är det. Han hade lite tur, någon blev skadad i klubblaget och så tog han chansen. Det är det som gäller. När du får chansen: ta den. Han har gjort det bra. Han är ung och har många år framför sig.

Och 31-årige Granqvist, som tillhört ryska Krasnodar sedan flytten från italienska Genoa sommaren 2013, känner alltså själv att hans bästa tid är nu.

– Jag har blivit erfaren. Det har gått bra i klubblaget, både i Italien och nu i Ryssland. Jag känner att jag har utvecklats enormt de senaste åren och jag känner nu att jag är i min bästa form. Det brukar vara så med mittbackar, det är runt 30-strecket som det peakar. Jag hoppas att jag kan hålla i det.

"Rätt val för mig"

Nyligen skrev han på ett nytt avtal med Krasnodar, där han är lagkapten, som sträcker sig över säsongen 2017–2018.

– Jag hade 1+1, vi kom överens. De var otroligt intresserade av att sätta att 1+1 blev två direkt. Jag känner att jag har fått en bra roll där. Klubben har utvecklats enormt mycket. Det kommer en ny arena inför nästa säsong och vi är med och fajtas i toppen. Jag kände att det var rätt val för mig. Två år till och sedan – som det känns nu – är jag ganska nöjd med utlandskarriären och flyttar hem. Men man vet aldrig 100 procent.