Sport

Granqvist litar på Hamréns val

Andreas Granqvist klappas om efter 1-1 målet under skärtorsdagens fotbollslandskamp mellan Turkiet och Sverige. Arkivbild.
Andreas Granqvist klappas om efter 1-1 målet under skärtorsdagens fotbollslandskamp mellan Turkiet och Sverige. Arkivbild.

Han har spelat med flera olika mittbackar.Men vem föredrar egentligen Andreas Granqvist själv?– Det är jättesvårt, säger han inför mötet med Tjeckien.

Är Andreas Granqvist hel och frisk – då spelar han. Sedan kvalspelet till Frankrike-EM inleddes har mittbacken varit en av de mest givna spelarna när förbundskapten Erik Hamrén har knåpat ihop sina startelvor.

Det har gjort att Krasnodar-spelaren sedan september 2014 har bildat mittlås med Mikael Antonsson, Pontus Jansson, Erik Johansson och nu allra senast Victor Nilsson Lindelöf i 1–2-förlusten borta mot Turkiet.

Mot Tjeckien på tisdag blir det antingen Nilsson Lindelöf eller Alexander Milosevic, då Johansson, som blev magsjuk i Turkiet, har lämnat truppen.

Valet gör Hamrén.

Men hur låter det om Granqvist själv för vara med och bestämma?

Jo, så här:

– Det är en fråga för Erik. Jag vill inte stå här och säga att jag föredrar någon framför någon annan. Jag tycker att det är bra konkurens och att alla gör det bra. Vi får se vem Erik väljer, säger han.

"Kompletterat mig bra"

TT: Vad vill du ha för spelartyp intill dig?

– De jag har spelat med har kompletterat mig väldigt bra. Nästan alla är moderna och ganska lika i sin spelstil, det finns inte så många olika spelstilar för mittbackar som det kanske gjorde förr i tiden, säger han.

TT: Vem vill du spela med mot Tjeckien?

– Vi får se. Nu har vi bara tre mittbackar kvar, men vi får se vem Erik tar ut. Vi får se under träningarna och vi får se när laget släpps.

"Löste det bra"

Konkretare svar blir det inte. Däremot är Granqvist noga med att poängtera vikten av att regelbundet få spela med en och samma spelare. Det underlättar samarbetet när heta och knepiga situationer uppstår under matcherna, då det är lätt att kommunikationen inte kommer i första hand.

– Det kan hända saker snabbt där man inte hinner snacka, säger han.

– Det kan handla om att en löpning kommer in och om man ska falla eller kliva. Jag och Victor hade en träning innan matchen mot Turkiet man jag tycker att vi löste det bra. Vi snackade mycket på planen, vi försökte styra och hjälpa varandra.

Vilka som spelar tisdagens träningsmatch mot Tjeckien är fortfarande ovisst.

Oavsett vilket mittbackspar Hamrén väljer vet Granqvist vad han vill se på Friends Arena.

– Att vi fortsätter på den inslagna vägen, det vi visade mot Danmark i playoff-matcherna och nu mot Turkiet. Vi ska köra vidare med de positiva grejerna vi har haft. Vi har härlig harmoni i laget, vi litar på spelet vi har och vi har hittat trygghet i vårt spel, säger han.

– Jag tycker att vi är kompakta, vi släpper inte till så många chanser och vågar spela när vi väl har bollen.