Nyheter Toppnyheter

Gravid i Norge smittad av zika

Zikaviruset sprids bland annat av myggor. Arkivbild.
Zikaviruset sprids bland annat av myggor. Arkivbild.

Tre personer i Norge, däribland minst en gravid kvinna, har testats positivt för zikaviruset, enligt den norska folkhälsomyndigheten.

Totalt har 50 prover analyserats sedan mödravården i Norge började erbjuda zikatester i februari. Överläkare Jørgen Bjørnholt vid myndigheten Folkehelseinstituttet vill inte säga om det är en eller flera gravida bland de tre.

Zikaviruset misstänks kunna orsaka allvarliga fosterskador, bland annat så kallad mikrocefali (onormalt liten hjärna). Folkehelseinstituttet avråder gravida kvinnor från att resa till områden som drabbats av zikaviruset.

"Detta är en precisering av de råd vi har gett tidigare och ligger i linje med WHO:s senaste råd", skriver myndigheten på sin webbplats.

I Sverige har hittills 237 zikaprover analyserats, varav tre prover varit positiva. Om någon av dessa personer varit gravid vet inte Folkhälsomyndigheten, som analyserar proverna.

– Det framgår inte, bland annat eftersom det finns risk att patientsekretessen röjs, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare på myndigheten.

Enligt Folkhälsomyndighetens vägledning kan provtagning vara aktuell för personer som rest i områden där zikavirus sprids och som är gravida eller för par som försöker bli gravida.

– Men framför allt uppmanar vi gravida att ha en diskussion med sin barnmorska om det finns skäl till provtagning, säger Tegmark Wisell.

Eftersom en infektion med zikavirus oftast bara resulterar i milda symtom, eller inga alls, är sjukdomen inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.