Nyheter Ekonomi Världen

Gravida erbjuds fri ombokning

Fritidsresor erbjuder redan gravida som bokat resor till exempelvis Karibien att gratis boka om till annat resmål, på grund av rädsla för zikaviruset. Arkivbild.
Fritidsresor erbjuder redan gravida som bokat resor till exempelvis Karibien att gratis boka om till annat resmål, på grund av rädsla för zikaviruset. Arkivbild.

Sedan WHO skärpt sina varningar till gravida om resor till zikadrabbade områden väntar många på besked från svenska myndigheter. Flera reseföretag har redan börjat erbjuda gratis ombokning.

Utrikesdepartementet väntas ännu inte direkt avråda gravida från resor till zikadrabbade länder, vilket skulle innebära större chans för dem som bokat en charter- eller paketresa till sådana länder att få tillbaka kostnaden. Men redan nu har vissa reseföretag infört generösare ombokningsregler.

– Om UD skulle göra någon förändring av reserekommendationen så skulle vi naturligtvis följa den, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresegruppen.

Rent praktiskt skulle förändringen inte bli så stor, menar han. Fritidsresor har inga resor till Brasilien eller Sydamerika, men sedan drygt en månad tillbaka får gravida som planerat resor till andra länder i riskzonen boka om utan kostnad.

– De som är gravida och känner oro och som ska till Karibien, Mexiko eller Kap Verde har kunnat boka om utan kostnad, oavsett om de har av- och ombokningsskydd eller inte, säger Mathias Bergendahl.

Hittills är det bara ett fåtal som velat boka om sin resa, tillägger han.

Flygbolagen SAS och Norwegian tillämpar sedan en tid fri avbokning för gravida som bokat resor till zikadrabbade länder. Försäkringsbolaget Folksam erbjuder också möjlighet för gravida att avboka.