Nyheter Världen

Gravida svenskan har vaknat ur koman

Den svenska kvinnan har legat i koma efter attacken på Maelbeeks tunnelbanestation.
Den svenska kvinnan har legat i koma efter attacken på Maelbeeks tunnelbanestation.

Den svenska kvinna som legat i koma sedan Brysseldåden har väckts, enligt Expressen.Samtidigt fortsätter identifieringsarbetet av dödsoffren och i Sverige står dna-experter redo att hjälpa till.

Den 44-åriga svenskan vårdas på sjukhus efter att ha överlevt attacken på tunnelbanestationen Maelbeek och försattes i artificiell koma på grund av sina svåra brännskador. Nu har kvinnan, som är gravid, väckts ur koman.

– Bebisen mår för stunden bra, säger hennes partner till Expressen.

Två svenska medborgare saknas fortfarande, enligt UD.

Svenska dna-experter

Flera dagar efter dåden som krävde minst 31 liv har ingen av kropparna som förts till bårhuset från flygplatsen och tunnelbanan formellt identifierats. Processen kan ta flera veckor.

Identifieringen sker genom tandkort, fingeravtryck eller dna. Experter har samlat ihop tillhörigheter som plånböcker och smycken tillsammans med uppgifter om vikt, längd och hårfärg för att kunna vara så säkra som möjligt.

Dna-experter från svenska Rättsmedicinalverket står redo att hjälpa till i identifieringsarbetet.

– Det är alltid landet där en olycka eller katastrof inträffat som ansvarar för identifieringen av offren. Men generellt sett kan vi bistå med dna-profiler från anhöriga som kan användas som referensmaterial om en svensk saknas, säger Cajsa Älgenäs, enhetschef på avdelningen för rättsgenetik vid Rättsmedicinalverket, till TT.

"Mycket ovanligt"

Omkring 40 nationaliteter tros vara representerade bland de döda och saknade. Omkring 300 personer skadades i attentaten, många genomborrades av metallbitar, skruvar och spikar.

– Antalet icke-identifierade personer är mycket, mycket ovanligt. Det är en "öppen" katastrof, det fanns ingen lista över vem som befann sig i tåget eller på flygplatsterminalen, säger den federala polistalespersonen Michael Jonnois till nyhetsbyrån AFP.