Nyheter Världen

Grekisk hjälpbön räddar Schengen

Flyktingar försöker tränga sig över gränsen till Makedonien från Grekland. ARKIVBILD
Flyktingar försöker tränga sig över gränsen till Makedonien från Grekland. ARKIVBILD

Grekland ber om flyktinghjälp från övriga EU – och räddar sig därmed sannolikt från att tillfälligt kastas ut ur Schengen-samarbetet.

Grekland har varit under hård press från andra EU-länder för att få bättre kontroll på sina gränser men har nu bett om hjälp på flera olika sätt. Det handlar dels om praktisk hjälp i form av tält, generatorer och första hjälpen-utrustning via EU:s civilförsvarsmekanism, dels om hjälp från gränsenheten Frontex om att sköta registreringen vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Framför allt har Grekland också bett om att en särskild snabbinsatsgrupp – Rabit – ska sättas in av Frontex på Egeiska havet. Sistnämnda ansökan ska nu behandlas "med prioritet", meddelar EU-kommissionen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) räknar med att Grekland nu har undvikit att bli tillfälligt avstängt från Schengen-samarbetet.

– Ja, det tror jag. Och framför allt så har vi ju försäkrat oss om att vi kan vara med och hjälpa och stärka EU:s yttre gräns, sade Ygeman i samband med fredagens möte för EU:s justitie- och inrikesministrar i Bryssel.

– Med Greklands besked om att de välkomnar en Frontex-insats så har vi kommit ett litet steg längre bort från ett sammanbrott för Schengen-systemet, konstaterade Ygeman.