Teknik Nyheter Världen

Grekiska öbor fredsprisnominerade

Grekiska volontärer hjälper en kvinna från Afghanistan i land på ön Lesbos. Greklands öbor har nominerats till Nobels fredspris. Arkivbild.
Grekiska volontärer hjälper en kvinna från Afghanistan i land på ön Lesbos. Greklands öbor har nominerats till Nobels fredspris. Arkivbild.

Grekiska öbor, visselblåsaren Edward Snowden, påve Franciskus – eller den republikanske presidentaspiranten Donald Trump? I dag var sista dagen för att nominera kandidater till Nobels fredspris.

Men vem som får äran återstår att se. Ett upprop att låta priset gå till öborna i Grekland, som bistått de båtmigranter som flytt till Europa, har fått 630 000 underskrifter. Men pristagarna får vara högst tre stycken, varför grekiska forskare löst problemet genom att nominera tre representanter för öborna.

Andra populära kandidater är den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege, som arbetat i cirka 25 år med att behandla kvinnor som utsatts för sexuellt våld, den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Den något udda kandidaten, Donald Trump, som gjort sig ökänd för att kräva inreseförbud för muslimer till USA nomineras med motiveringen att hans "hårda fredsideologi" används som "ett avskräckande vapenhot mot radikal islam, IS, atom-Iran och kommunist-Kina".

De nominerade hemlighålls av Nobelkommittén, men de som föreslagit kandidater är fria att avslöja namnen och många av nomineringarna har läckt ut.

Kommittén eftersträvar enhällighet, men går inte det, vinner den kandidat som stöds av en majoritet av ledamöterna.