Nyheter Världen

Grekland planerar utrymma Idomeni

Flyktinglägret Idomeni i Grekland. Arkivbild.
Flyktinglägret Idomeni i Grekland. Arkivbild.

Grekland planerar en utrymning av flyktinglägret i Idomeni nära gränsen till Makedonien, uppger en talesman för regeringen.

Utrymningen kommer att påbörjas i morgon eller onsdag och kommer att pågå i tio dagar, säger Giorgos Kyritsis, talesman i flyktingfrågor för den grekiska regeringen.

Källor inom polisen säger till tv-kanalen Mega att polisförstärkningar har skickats från huvudstaden Aten för att flytta de omkring 8 500 migranterna och flyktingarna som sitter fast i lägret på sin väg norrut genom Europa, sedan Makedonien stängde gränsen i mitten av februari. Enligt källan ska utrymningen påbörjas i morgon.

En poliskälla säger till Reuters att det handlar om 50 poliser och att de först ska sättas in mot de ungefär 2 000 personer som sedan drygt en månad blockerar järnvägsspåren vid gränsen.

Under de senaste två veckorna har omkring 2 500 av lägrets invånare frivilligt valt att flytta till andra läger. I förra månaden skadades runt 260 människor när makedonisk polis sköt tårgas mot dem i ett försök att hindra dem från att korsa gränsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset