Sport

Griezmann sänkte mästarklubben

Atlético Madrids Antoine Griezmann.
Atlético Madrids Antoine Griezmann.

En nick, en straff.Antoine Griezmann ordnade målen i skrällsegern mot Barcelona.Men det var den kollektiva insatsen som tog klubben till semifinal i Champions League.

Något finlir var det inte tal om. Atlético Madrid klev in i Champions League-returen med fokus på fysiskt spel och strikt försvar. Ett spelsätt som spetsades med en sprudlande och målglad Antoine Griezmann.

Då var Barcelonas 2–1-seger från förra veckans hemmamatch på Camp Nou inget att luta sig emot.

Gästerna skakades om.

Och det rejält.

Atlético Madrid, med fullt stöd från fansen runt på läktarna, fick medvind fram till skrällen när Antoine Griezmann tog vara på läget vid den första stolpen i 36:e minuten. Fransmannen var först till ytan, nådde högre än sin motståndare och behövde sedan bara sätta dit på pannan på Saúl Ñíguez delikata inlägg med höger yttersida.

Straff till 2–0

Med 1–0-målet stod Atlético Madrid med ett ben i semifinalen. För att få över det andra krävdes det en hel del defensivt slit – med tränaren Diego Simeones taktik gick det vägen.

– Taktiken blev precis så som vi ville ha den och spelarna trodde på det. Vi led i andra, då vi inte spelade som vi skulle, sade Simeone till Viasat.

När Barcelona flyttade fram spelare för att få in kvitteringsbollen öppnades ytor på gästernas planhalva. Det tog Atlético Madrid vara på. Andrés Iniesta tvingades använda armen för att stoppa Filipe Luís sidledspassning i en omställning och domaren Nicola Rizzoli hade inget val.

Straff.

Antoine Griezmann klev fram, tog ett djupt andetag och fick i väg ett mindre vasst avslut. Men farten och riktningen var tillräcklig för att överlista målvakten Marc-André ter Stegen.

Det blev målet som tog Atlético Madrid till semifinal.

"Vi visste att det skulle bli annorlunda här. Vi jobbade väldigt hårt i försvarsspelet. Vi förtjänade det här", sade Griezmann enligt uefa.com.

Messi brände

Men det hade lika väl kunnat bli förlängning, då mittfältaren Gabi i slutet stoppade ett inspel med armen innanför straffområdet. Barcelona-spelarna skrek efter straff. Rizzoli höll inte med, gav dem frispark – och den brände Lionel Messi.

Riktigt samma nerv fanns inte när Benfica och Bayern München möttes i Lissabon.

Benfica öppnade visserligen starkt och tog ledningen i 27:e minuten då Raúl Jiménez, anfallaren som ersatte måltjuven Jonas, stack på djupet och satte pannan till Eliseus fina djupledsboll.

Elva minuter senare skickade Arturo Vidal, målskytten från mötet i München, in kvitteringen med en klinisk volley. Sju minuter in i andra petade Thomas Müller in tvåan och då var det ridå för Benfica. Talisca kvitterade på en fin frispark i 76:e minuten men då var det redan över.

Victor Nilsson Lindelöf tog som vanligt plats i mitten av Benficaförsvaret och spelade hela matchen.