Sport Skidor

Grip i samtal med Johan Olsson

Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby.

Ett spännande besked från världscupen i Falun:Förbundskaptenen Rikard Grip berättar att han haft samtal med Daniel Richardsson och Johan Olsson om nästa säsong.– Jag fick känslan att de är intresserade av VM i Lahtis, säger Grip till TT.

– Jag kommer att ta kontakt med dem när säsongen är slut, säger Grip.

I Falun längtar alltfler nu efter landslagscomeback av Johan Olsson och Daniel Richardsson. Det svenska landslaget är i akut behov av rutinerade och stabila åkare.

Bäst i lördagens millopp: Jens Burman med en 24.e plats.

Hög prioritet

Rikard Grip bekräftar att arbetet med att få tillbaka de två toppåkarna, som denna säsong satsat på långloppen, har hög prioritet. Han är förhoppningsfull:

– Daniel Richardsson har signalerat att han är intresserad av VM i Lahtis och jag pratade med Johan Olsson i samband med Idrottsgalan. Då fick Johan gliringar om att han har en friplats i Lahtis och det kändes som han inte var helt ointresserad, säger Grip.

Men han ställer ett absolut krav för att ta med dem i landslaget.

– De måste vara helt motiverade att verkligen vill satsa på VM i Lahtis och då är det bäst att göra den satsningen inom ramen för landslaget. Deras inställning och motivation är viktigast av allt. Detta ska jag prata med Johan och Daniel om efter säsongen.

Tillföra mycket

Rickard Grip säger samtidigt att han är övertygad om att både Daniel Richardsson och Johan Olsson, med sin rutin och erfarenhet kommer att tillföra mycket i laget. Trots att exempelvis Johan Olsson, som varit sjuk och inte åkt ett enda lopp den här säsongen.

– Jag känner mig lugn när det gäller Johan Olsson. Hans bästa vän är rullbandet som ger honom ärliga formbesked. Daniel Richardsson är stark. Synd att han hade otur i Holmenkollen. Där hade det varit roligt att se honom.

Jens Burman är en av de yngre framtidsåkarna. Samtidigt vädjar Burman om tålamod:

– Det tar tid att bygga upp hjärta och lungor, säger han.

Marcus Hellner, som kämpar för att komma tillbaka efter sjukdom, kom 26:a. Han fick ett positivt besked på lördagen:

– Jag kunde ta ut mig ordentligt. Det var värdefullt inför touren i Kanada, som blir mitt mål i vinter, säger Marcus Hellner.

Noterbart i övrigt: Det var inget norsk på pallen efter tiokilometersloppet.

Ryssen Maxim Vylegzhanin vann före landsmannen Alexander Bessmertnykh. Trea kom fransmannen Maurice Manificat.