Sport

Grip: "Många delar som påverkar"

Sveriges förbundskapten Rikard Grip.
Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

För första gången i vinter saknas Charlotte Kalla i ett distanslopp i världscupen.När för-VM avgörs i Lahtis laddar Kalla om hemma i Sundsvall för att hitta tillbaka mentalt och fysiskt till finaltouren i Kanada.

Denna mästerskapsfria säsong valde Charlotte Kalla att förutom all träning ha ett mer omfattande tävlingsprogram än någonsin tidigare under skidkarriären. När hon dessutom hållit sig frisk och inte tvingats avstå tävlingar på grund av sjukdomar så har vintern blivit maximalt mastig.

Hon ligger fyra i världscupen, men när toppresultaten uteblev ännu en gång i Falun och damtränaren Mattias Persson råkade säga att Kalla inte "mådde bra i själen" kom reaktionen.

Jämför med Nilsson

Färden förbi media i mixedzonen blev tigande blixtsnabb efter söndagens skiathlonlopp. På arenan där hon ett år tidigare firat så stora VM-triumfer.

En tävlingspaus lades in. Efter Lahtis återstår den tuffa avslutningstouren, med åtta tävlingar på tolv dagar.

Så Kalla valde att stanna hemma i Sundsvall och ladda inför Kanada i stället för att åka till Finland.

– Vi visste redan före säsongen att det kunde bli förändringar i programmet med så mycket träning och tävlingar, säger Grip och jämför med Stina Nilsson.

"Stort tryck"

– För Stina drog vi i handbromsen efter världscupen i Planica. Att hoppa över både världscuplopp och SM därefter var inte tänkt från början. Vi kände att det var läge att göra det.

– Det är så många delar som påverkar helheten för Charlotte. Att det inte funkar som man önskar, och det är ett stort tryck på hennes axlar.

På torsdag kommande vecka reser landslaget till Kanada.

Finaltouren inleds med sprint i Gatineau utanför Montreal den 1 mars och avslutas med 10 respektive 15 kilometer klassiskt den 12 mars. Kalla har med sina 968 poäng över 400 poäng fram till norska trean Heidi Weng och små möjligheter att nå världscuppallen totalt.