Sport

Grumlad glädje för Fredricson

Först firad vinnare med Sibon men bara några timmar senare var Peder Fredricsons glädje som bortblåst.Han kom inte till start med stjärnhästen All In.– Hästen var stel i musklerna. Det kändes inte bra och därför strök jag honom, säger Fredricson.

Det är med All In Fredricson tänkt försvara titeln i GP-hoppningen på söndag. Efter fredagskvällens händelse är risken påtaglig att All In inte hoppar alls i Friends.

– Vi får se, men risken finns.

Till en början kändes allt bra under framridningen, men när ekipaget skulle hoppa över två hinder märkte landslagsryttaren att något inte var rätt.

– Han hoppade inte dåligt, men jag känner honom så väl. Han galopperade inte som han ska. Han måste vara hundraprocentig och jag vill inte riskera något.

Stel av stress?

Fredricson tror att hästen blev stressad, spände sig och att det ledde till muskelstelheten. Blodprov togs på valacken och det blir nya under lördagen. Om de inte visar något anmärkningsvärt testar Fredricson sin tilltänkta OS-häst. Först därefter tar han beslutet om att tävla på söndag eller inte.

– Vid minsta stelhet går det inte att rida. Vi får helt enkelt se.

– Blir det inget är det tråkigt. Han är i bra form. Men det är som jag alltid säger, med hästar blir det sällan som man har tänkt sig.

Desto bättre gick det med Sibon. Fredricson såg rörd ut när han red ärevarvet efter segern i den internationella hästshowens inledande 1,40-hoppning. En både oväntad och speciell framgång för en häst som haft det jobbigt.

Mest vilat i år

Det var på den elvaårige valacken som Fredricson vann GP-titeln förra året, kulmen på en stark period för Sibon som började ett och ett halvt år tidigare och som bland annat gav ekipaget en plats i VM-laget i Caen 2013. Men sedan tog det stopp. Trött och sliten fick Sibon ta det lugnt.

– Han hade bara gått fyra tävlingar innan den här i år, säger Fredricson.

– Det sista stora han gjorde var just här i fjol. Nu gick han in och verkligen kämpade för mig hundraprocentigt. Jag kom in lite stort för sista hindret, men han verkligen kastade sitt hjärta för mig där.

– Han har känts bra hemma, men det här var första gången han verkligen stod på. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna med över två sekunder.

Van vinnare

Speedhästen är en riktig segermakare för sin ryttare just i Sweden International Horse Show. Fredagens triumf var den femte på tre år.

– Jag är jätteglad att ha honom tillbaka. För min skull, för hästens skull och för (ägaren) Astrid Ohlins skull. Hon har stöttat mig i hela min karriär och den här hästen betyder väldigt mycket för henne. Det är verkligen en delad glädje. Lite rörd är jag allt, säger Fredricson.

Bland svenska vinnare fick han sällskap av Angelie von Essen. Hon vann fredagenskvällens 1,45-hoppning – på självaste födelsedagen.