Nyheter Toppnyheter Världen

Grupper anklagas för krigsbrott

Två barn tittar ut från ett förstört hem i Aleppo, Syrien, i februari 2016. Alla krigets parter har enligt FN begått krigsbrott. Bland de kidnappningar som Amnesty dokumenterat finns minst tre minderåriga, den yngsta 14 år. Arkivbild
Två barn tittar ut från ett förstört hem i Aleppo, Syrien, i februari 2016. Alla krigets parter har enligt FN begått krigsbrott. Bland de kidnappningar som Amnesty dokumenterat finns minst tre minderåriga, den yngsta 14 år. Arkivbild

Väpnade motståndsgrupper i Aleppo och Idlib i Syrien ägnar sig åt kidnappningar, tortyr och godtyckliga avrättningar. Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport.

När syriska motståndsgrupper först tog över kontrollen i Aleppo och Idlib firade många invånare slutet på regeringens förtryck. Sedan dess har flera grupper själva använt samma repressiva metoder för allt från att stävja kritik till att straffa religiösa och etniska minoriteter.

I sin nya rapport har Amnesty dokumenterat 24 fall av kidnappningar, samt berättelser om tortyr och godtyckliga avrättningar, som utförts av fem olika väpnade grupper.

– Jag var glad att ha blivit av med den syriska regeringens orättvisa styre, men nu är situationen värre. Jag kritiserade Nusrafronten (en av motståndsgrupperna) på Facebook. Nästa morgon förde deras styrkor mig från mitt hem, säger en jurist från Idlib i rapporten.

Stöd av flera länder

Vid de fredsförhandlingar som hållits har minst 35 väpnade grupper deltagit. När samtalen återupptas kan de få en viktig roll för att skapa fred och bidra till en politisk lösning. Men ska de kunna få folkets förtroende är det enligt Amnesty av stor vikt att det internationella samfundet och de länder som stöder de väpnade grupperna omedelbart tar itu med övergreppen.

– Stater som är medlemmar i den internationella stödgruppen för Syrien (ISSG) – inklusive USA, Qatar, Turkiet och Saudiarabien, som är involverade i förhandlingar om Syrien – måste pressa väpnade grupper att sluta med övergreppen och uppfylla krigslagarna. De måste också stoppa alla transporter av vapen och annat stöd till grupper som begår krigsbrott och andra grova övergrepp, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Använder tortyr

Vissa grupper har infört egna tolkningar av sharialagar och egna rättssystem. En hjälparbetare på ett sjukhus i Aleppo hölls fången i två månader innan han tvingades till ett "erkännande".

– När jag vägrade skriva under pappret gav förhörsledaren vakten order att tortera mig. Han placerade mina händer över huvudet och tvingade mig att lyfta benen i vinkelrät position. Sedan började han slå mig med kablar på fotsulorna. Jag stod inte ut med smärtan så jag skrev under, säger mannen i rapporten.

Hussein Malla/AP/TT
En man från oppositionella Fria syriska armén (FSA) håller utkik efter regeringsstyrkor med hjälp av en spegel i Aleppo 2012. Arkivbild.
AP/TT
Rebeller från al-Qaida-anknutna Nusrafronten i Idlib-provinsen. Gruppen är enligt Amnestyrapporten en av dem som utfört kidnappningar, tortyr och godtyckliga avrättningar i provinsen. Arkivbild.
Manu Brabo/AP/TT
En syrisk håller sin sons kropp i närheten av ett sjukhus i Aleppo. Pojken dödades av den syriska armén. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset