Nyheter Sverige Sverige-topp

Gryningspyromanen snart fri

Branden i stugan på Idrottstigen i Ystad är en av alla de bränder som gryningspyromanen misstänkts men inte dömts för. Arkivbild.
Branden i stugan på Idrottstigen i Ystad är en av alla de bränder som gryningspyromanen misstänkts men inte dömts för. Arkivbild.

Snart har den så kallade gryningspyromanen avtjänat sitt fängelsestraff, och nu finns oro för att det ska börja brinna igen.Men enligt polisen är han nu en fri man och kommer inte att sättas under bevakning.

Gryningspyromanen. Ett epitet den i dag runt 50-åriga mannen haft sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad bränder anlagda under morgontimmarna. Men faktum är att han bara dömts för en bråkdel av alla bränder han misstänkts för. Han dömdes senast 2011 till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad. 17 personer fick då evakueras mitt i natten.

Nu blir han en fri man, men han har själv signalerat att hans karriär som pyroman inte är över.

Ska brinna

När Kvällsposten träffade gryningspyromanen på Salberga-anstalten för ett år sedan uttryckte han stor frustration över att samhället inte lät honom vara ifred.

– Det skall brinna igen, sa han då till tidningen.

Med sig ut i friheten har han ett startkapital på 91 000 kronor. Skadestånd från staten, efter att ha suttit frihetsberövad för brott han inte dömts för. Men pengarna kommer att ta slut, och den före detta polisen Dan Granvik, som under tre år arbetade med att försöka binda mannen till någon av alla bränder han misstänktes för, tror inte på någon förbättring.

– De uttalanden han gör där har han gjort i 20 år. Och det tyder på att det kommer han att fortsätta med. Så jag tror inte på en förbättring, säger Granvik.

Samhällskostnader

Gryningspyromanen har varit misstänkt för ett mycket stort antal bränder, vilket kostat samhället stora summor. Runt åtta miljoner kronor gick polisnotan på 2010–2011. Totalt deltog då runt 200 poliser i jakten. Men trots att stora resurser har satts in för att knyta honom till olika bränder har han bara dömts två gånger, för mordbrand respektive försök till mordbrand.

Nu när han återigen är fri har inte polisen någon möjlighet att sätta honom under bevakning, trots oro från allmänheten.

– I ärlighetens namn så är han fri, och då kan inte vi ge oss på honom. Sedan är det så att vi har stor respekt för att människor är oroliga och så. Men det här är rättsregler som alla måste förhålla sig till, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson region syd.

Drago Prvulovic/TT
Nu pensionerade polisen Dan Granvik har arbetat i tre år med att samla bevis mot den så kallade gryningspyromanen. Han tror att det kommer att brinna igen nu när gryningspyromanen släpps fri. Arkivbild.
Polisen/TT
Den så kallade gryningspyromanen dömdes vid Ystads tingsrätt 2011 för att ha anlagt en vindsbrand i kommunen. 17 personer fick evakueras mitt i natten. Bilden är ur polisens förundersökningsprotokoll. Arkivbild.
Stig-Åke Jönsson/ TT
Den man som kallas gryningspyromanen dömdes 2011 för att ha anlagt en brand i ett flerfamiljhus i Ystad. Arkivbild.