Nyheter Världen

Guantanamofångar till Saudiarabien

USA har sänt nio jemenitiska män till Saudiarabien från det amerikanska militärfängelset Guantanamo Bay på Kuba. En av dem som sänts iväg är en intern som hungerstrejkat under en längre tid, meddelar det amerikanska försvarskvarteret Pentagon.

De nio ska ha anlänt till Saudiarabien under lördagen.

Flytten ska ses som ett led i USA:s president Barack Obamas vilja att stänga det ökända fängelset för gott.

I och med flytten av de nio är antalet fångar som hålls på Guantanamo nu nere i 80 individer. Av dessa ska 26 ha godkänts för förflyttning till ett annat land.

Republikanerna håller emot

Obama anser att de återstående – som anses vara de mest farliga individerna – kan hysas på amerikansk mark, men republikanerna i den amerikanska kongressen har hårdnackat motsatt sig en sådan överföring.

Militärbasen Guantanamo på Kuba har periodvis använts som fångläger under 1980- och 90-talet. Men det var efter att USA:s dåvarande president George W Bush deklarerat "kriget mot terrorismen" som basen började användas som fångläger för personer som tillfångatagits av amerikanska trupper men som av USA inte betraktas som krigsfångar enligt Genèvekonventionen.

De första fångarna anlände till fånglägret i Guantanamo Bay den 11 januari 2002.

Gammalt avtal

Under åren har uppemot 800 fångar passerat fånglägret, bland dem flera som anklagas för att ha planerat 11 september-attackerna 2001

Den plats på Kuba där basen är belägen blev amerikansk i samband med att USA:s militär i slutet av 1800-talet agerat för att frigöra Kuba från Spanien. Avtalet från den tiden innebär att det bara kan sägas upp om båda parterna är överens. Varje år betalar USA en symbolisk summa till Kuba men den kubanska regeringen har hittills – utom en gång av misstag – vägrat att ta emot pengarna.