Nyheter Toppnyheter Världen

Guantanamofånge till Montenegro

Militärfängelset Guantanamo Bay på Kuba. Arkivbild.
Militärfängelset Guantanamo Bay på Kuba. Arkivbild.

USA har flyttat en fånge från det amerikanska militärfängelset Guantanamo Bay på Kuba till Montenegro, uppger försvarshögkvarteret Pentagon.

Den jemenitiske mannen hade varit fånge sedan januari 2002. Enligt läckta dokument som tidigare publicerats av Wikileaks och The New York Times var han en av al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins livvakter.

Pentagon tackar i ett uttalande Montenegro för "sin humanitära gest" och vilja att hjälpa USA i försöken att stänga fängelset.

I och med flytten är antalet fångar som hålls på Guantanamo nu nere i 79 personer.

I april sändes två fångar till Senegal och nio till Saudiarabien från Guantanamo. Flytten kan ses som ett led i USA:s president Barack Obamas vilja att stänga det ökända fängelset för gott.

Basen började användas som fångläger för personer som tillfångatagits av amerikanska trupper men som av USA inte betraktas som krigsfångar enligt Genèvekonventionen, sedan USA:s dåvarande president George W Bush deklarerat "krig mot terrorismen".

De första fångarna anlände till fånglägret i Guantanamo Bay den 11 januari 2002. Under åren har ungefär 780 fångar passerat fånglägret, bland dem flera som anklagas för att ha planerat 11 september-attackerna 2001.