Sport

Guidetti: Jag älskar livet i Spanien

John Guidetti och förbundskaptenen Erik Hamrén.
John Guidetti och förbundskaptenen Erik Hamrén.

Rätt klubb, rätt land, rätt tidpunkt.John Guidetti spelade på fotbollskarriärens roulette och när kulan snurrat några varv kom utdelningen.– Jag visste att det var rätt val. Jag älskar livet i Spanien, säger han.

I februari 2012 reste landslaget till Zagreb för att möta Kroatien, med några månader till EM-slutspelet. Guidetti var inte ens 20 år fyllda, han vräkte in mål för Feyenoord och var högaktuell för EM-truppen.

På Maksimir-stadion kom han in för Johan Elmander efter pausen. Efteråt sade Zlatan Ibrahimovic om debutanten:

– Man ska ha med en ung joker i truppen och han är vår joker.

Men svensk fotbolls näste anfallsstjärna – det var så man sade då – åt en illa tillagad kyckling och två års elände med sjukdomar och skador följde. En och annan undrade om Guidetti skulle klara att ta sig tillbaka till elitfotbollen och landslaget.

Hyllar sin tränare

Det vet vi nu att han gjorde. Nästa fråga: Kan han bli den storspelare som så många trodde för fyra år sedan? Guidetti ger en vink.

– Jag missade tiden 20-22 år när man utvecklas väldigt mycket och min utveckling kommer nu. Förhoppningsvis är det här bara början. Jag visste att det skulle ta ett tag innan man kom in i det och tränaren (Eduardo "Toto" Berizzo) sade "Lita på mig, din tid kommer" och nu har den kommit. Första halvåret gjorde jag väl ett mål och bara inhopp. På den andra halvan av säsongen har jag gjort elva mål.

Guidetti hyllar Berizzo.

– Jag tror att han kommer att få stora jobb, det märks att han är skolad av Luis Enrique (Barcelonas tränare, tidigare i Celta). Det han gjort med Celta Vigo hade nog ingen förväntat sig. Vi ligger femma nu, vi har åtta "finaler" kvar för att nå Champions League.

På livets berg- och dalbana rör sig John Guidetti just nu på en topp och utsikten blir så mycket vackrare när man vet hur kallt det kan vara längst ned på skuggsidan.

"Ett perfekt steg"

– För mig var Celta Vigo ett perfekt steg. Fansen tycker om mig väldigt mycket, jag får bra förtroende från de andra spelarna, spanskan flyter på helt okej, jag trivs i den här miljön. Det är lite "mañana, mañana" och jag trivs med fotbollen.

– Jag bor inne i stan, men det är bara tre minuter ned till vattnet och tio minuter med bil till stranden. Jag har gått runt i shorts och t-shirt de senaste dagarna. Det är den verklighet jag har dagligen. Man käkar senare, sover en del på eftermiddagen, vilket jag alltid har gjort och det är "najs". Det är speciellt och det är annorlunda, men jag trivs med det.

TT: Anade du att det skulle vara den här miljön du kom till när du skrev på i somras?

– Jag tänkte väldigt länge och tog ett beslut som var bra för min fotboll. Jag kollade och jag tror att Celta hade tredje, fjärde eller femte bäst "possession" (bollinnehav) av alla klubbar i de största ligorna. När vi mötte Villarreal, som är fyra i ligan, hemma hade vi 75 procent. Vi är ett lag som vill spela fotboll.

TT: Anade du att även att du skulle trivas så bra socialt?

– Jag är ganska enkel, jag kör bara. Jag kan inte prata spanska men jag går ut, "droppar" en intervju och det blir som det blir, lite med glimten i ögat och man får ta det som det är.

Kommer med självförtroende

Den senaste tidens starka form tar han med sig till landslaget.

– Det var skönt att få göra ett mål (mot Valencia) innan man kom hit. Jag har lite stela "buggar" men det är fantastiskt skönt. Man kommer in med ett helt annat självförtroende nu när man spelar kontinuerligt och kroppen känns starkare, touchen är bättre.

Guidetti är en stor beundrare av Zlatan Ibrahimovic, men han påtalar vikten av ett starkt kollektiv.

– Jag tror att alla behövs. Om inte elva spelare spelar på topp i ett EM eller när du möter en bra nation är det svårt att vinna. Det krävs att alla gör en bra prestation och att vi har en spelare som Zlatan är bara ett plus. Han kan göra det där magiska, det där som inte någon förväntar sig och det behövs.

TT: Är du ännu mer motiverad när du kommer till landslaget nu när du verkligen har platsen bredvid Zlatan inom räckhåll?

– Jag vet inte. Jag är glad att vara här. Jag ska göra mitt bästa och jag är glad för de minuter jag får. Och får jag det inte är det bara att "pusha" grabbarna. Det handlar om att Sverige ska prestera, inte att John ska prestera.

Läs också