Sport

Guidetti redo att skapa egna minnen

John Guidetti.
John Guidetti.

Zlatan Ibrahimovics klackmål mot Italien 2004 har etsat sig fast hos John Guidetti.– Den var grymt stor. Sen har man ju kollat VM 94-krönikan. Jag var typ två bast då, men jag har kollat krönikan många gånger, säger U21-stjärnan, som nu förbereder sig för sitt första mästerskap på seniornivå.

Fotboll framkallar känslor, även hos spelarna. De svenska framgångarna bronssommaren 1994 kan påverka även en kille född 1992.

– Det är något man får gåshud av varje gång, säger Guidetti.

2012 var han högaktuell för den svenska EM-truppen men en knepig infektion som gav två års elände med sjukdomar och skador kom i vägen. Det stora mästerskapsgenombrottet kom i stället i U21-EM förra sommaren, då Guidetti som karismatisk ledare på planen förde Sverige till guld.

Och ja, tv-krönikan från det mästerskapet har också vevats ett par gånger.

– Tjejen har gömt den nu, säger Guidetti med ett skratt.

Bra säsong

24-åringen kommer till EM-samlingen med en bra och positiv känsla efter nära en veckas semester i Dubai och innan det en bra säsong i Spanien och Celta Vigo, som till slut blev sexa i La Liga.

– Säsongen har gett mycket. Ligan är ju en bra liga i världen, och jag har fått spela mot de bästa spelarna och fått göra några mål på lag som man drömde om när man var liten. Att komma till Europa League med Celta Vigo, det är stort också för klubben och för staden.

De bästa minnena:

– Två mål mot Barcelona är otroligt stort. Sen "rackabajsaren" mot Atlético Madrid, att slå ut dem ur cupen och vara laget som gör mest mål mot dem över hela året. Det var stort.

– Det var ett bra år för Celta Vigo och ett jättebra år för mig. Jag är nöjd med mitt första år, jättekul.

"Vill prestera"

Två träningslandskamper återstår innan det är dags för EM. Och det gäller för John Guidetti att bevisa för Erik Hamrén att det är han som ska ha platsen i anfallet bredvid Zlatan Ibrahimovic.

– Det är jätteviktigt att få komma in och känna sig bra. Det är en otroligt tuff situation bland alla spelarna. Jag tror att alla vill prestera varje gång man sätter på sig landslagströjan.